Борис Велчев поиска оставки, ще понижава прокурори

Борис Велчев поиска оставки, ще понижава прокурори

Главният прокурор Борис Велчев обяви в четвъртък, че е поискал до понеделник оставките на върховните прокурори Ангел Илиев и Цеко Йорданов заради множеството извършени от тях нарушения през последните 5 години. Те бяха отразени в междинния доклад за работата на Върховните касационна и административна прокуратури (ВКП и ВАП).

В документа бе отбелязано, че двамата са бавили с години множество дела и са ги изземвали от компетентните прокурори в страната.

По думите на Велчев, ако двамата не се решат да подадат оставките си, той ще поиска задвижването на дисциплинарна процедура пред Висшия съдебен съвет (ВСС), който да реши за тяхното освобождаване.

“Ангел Илиев прие изводите в доклада, но заяви, че тези дела са били бавени, защото е бил твърде натоварен с работа. Цеко Йорданов оспори изводите в доклада, въпреки това аз го помолих за неговата оставка, защото мисля, че докладът е обективен и ако той не приеме това предложение, ще може да се защити пред ВСС”, съобщи главният прокурор.

За другите прокурори като Спартак Дочев и Здравко Йорданов, чиито имена също фигурират в доклада, Велчев обяви, че също ще последват наказания като най-вероятното ще е понижаване в ранг.

Бойко Найденов е “помилван”

Името на говорителя на ВКП Бойко Найденов също бе намесено в доклада, но Велчев обясни, че след разговора си с него той е изразил ясно мотивите за проблемното дело и няма да бъде наказван.

“Трябва при налагането на наказания да се търси справедливостта. За тези, които са извършили най-много нарушения, ще се търси най-тежкото дисциплинарно наказание, за останалите също ще има тежки наказания, но трябва да се съобразим с факта, че те са извършили по-малко нарушения”, обясни Велчев.

Нямало доказателства за поръчкови дела, но проверката продължава

По думите му проверката ще продължи и ако бъдат открити корупция или други видове престъпления, които стоят зад бавенето с години на делата, от провинилите се ще се търси и наказателна отговорност. Той заяви, че на този етап в доклада не се съдържат такива доказателства.

В отговор на въпрос Велчев заяви, че като гражданин е имал чувството, че прокуратурата извършва някакви политически поръчки, но че в качеството си на главен прокурор няма никакви доказателства за това.

Той обаче обеща проверката да продължи на т.нар. поръчкови дела срещу определени хора, които после не са издържали в съда. За наличие на такъв казус ще бъдат проверявани делата срещу Стефан Софиянски.

Ще бъде проверявано и докъде са стигнали множеството проверки за наличие на престъпления от страна на прокуратурата.

“В някои случаи може да е нямало достатъчно основания да бъде започнато досъдебно производство по дадена проверка, но в други може и да е имало. Ще проверим защо, ако е имало доказателства не е започвало производство”, каза Борис Велчев.

Манчев ще дава обяснения

Той ще се срещне с зам.-главния прокурор Христо Манчев, който беше дясна ръка на бившия обвинител №1 Никола Филчев, за да му поиска обяснение за допуснатите от неговите подчинени нарушения. По думите му, ако един началник на касационна прокуратура не може да следи за движението на всичките дела, които минават през него, няма никакво обяснение защо той не се е опитал да въведе система, която да му позволява да го прави.

Случаите със смъртта на прокурорите Колев и Джамбов

Ще бъдат проверени и знаковите производства от времето на Филчев – за убийството на военния прокурор Николай Колев и самоубийството на Николай Джамбов. И в двата случая публично бяха изнесени съмнения, че зад убийствата стои бившият главен прокурор. 

Според ръководителя на проверяващите екип Камен Ситнилски точно тези две дела се нуждаят от много задълбочена проверка, защото са изключително трудни.

“Радикален контрол” в окръжните и районните прокуратури

Борис Велчев заяви, че във всички прокуратури в страната ще бъде въведен много стриктен контрол по движението на делата, изпълнението на сроковете и законосъобразността на обвинителните актове. Особено в окръжните и районните прокуратури нуждата от контрол е “радикална”, изтъкна Велчев.

“Заедно с това ще заложим и на максимална публичност, защото каквито и проверки да правим, ако не оповестим резултатите от тях, няма как да изпратим ясен сигнал към заетите в системата”, обясни главният прокурор.

Проблемът със злоупотребите с власт не бил структурен

Въпреки, че призна наличието на огромен властови ресурс в прокуратурата и особено в ръцете на главния прокурор, Велчев отново избяга от темата за изваждането на институцията от рамките на съдебната власт.

Според него злоупотребите с власт могат да бъдат пресечени единствено чрез налагането на по-стриктен контрол и по-голяма публичност. Велчев разви и идеята за създаването на по-силен инспекторат в рамките на главна прокуратура, който да следи за изпълнението на служебните задължения на всички 1400 прокурори в системата.

“Вярвам на комисията

Борис Велчев обясни, че като цяло вярва на комисията с председател прокурора от ВКП Камен Ситнилски, която осъществи проверката за работата на ВКП и ВАП за последните 5 години.

Той обясни, че дори и да е искал проверката да бъде направена от хора, които не са назначени от Филчев, това е било невъзможно за изпълнение.

“Всички във ВКП и ВАП са назначени или от Филчев или от Татарчев, нямах друга алтернатива. Не можех да поискам проверката да се извърши от хора от по-долни прокуратури, защото нали се сещате как те ще проверяват своите началници. Нямаше как и да извикаме за проверката хора отвън, защото те ще имат досег до материали, до които могат да бъдат допускани единствено прокурори от главна прокуратура”, обясни Борис Велчев.

Според него причина да се вярва на обективността на резултатите са изнесените нередности.

“Бъдете сигурни, че ако някой е искал да направи всичко в прокуратурата да изглежда перфектно, то и докладът нямаше да изглежда по този начин”, добави главният прокурор.

По думите му като цяло прокуратурата е работила много добре през този период, но това е било и нейното задължение.

Край на автоматичните прокурорски протести

Борис Велчев очерта и началото на една различна тенденция в ръководената от него институция.От тук нататък делата, за които съдът е постановил оправдателни присъди или не е уважил исканите от обвинението мерки за неотклонение, няма да бъдат автоматично протестирани.

“Трябва да спрем с този автоматизъм в прокуратурата. Протестите трябва да бъдат преценявани внимателно преди да бъдат направени, а не да водим с години безсмислени дела”, каза главният прокурор.

По актуалното дело за убийството на Андрей Луканов, за което Софийски апелативен съд издаде оправдателни присъди за осъдените на доживотен затвор, Велчев заяви, че то ще бъде протестирано.

“Все още не сме получили мотивите на съда, но ние ще протестираме, защото те ще ни бъдат предадени след изтичане на крайния срок за протест. След това ще анализираме много внимателно мотивите с изнесените от нас доказателства”, каза Велчев.

Споделяне

Още от България