Борис Велчев поиска следствието да се заеме с финансовите престъпления

Главният прокурор Борис Велчев смята, че държавният потенциал трябва да бъде използван за по-ефективно досъдебно производство, защото следствието е занемарено и работи само по нищожен кръг дела. Велчев изказа това мнение в сряда по време на съвместно заседание на вътрешната и правната парламентарни комисии, на което присъстваха и вътрешният министър Румен Петков и директорът на националното следствие Ангел Александров. 

Според Борис Велчев компетентността на следствието трябва да се разшири и  то да работи по финансовите престъпления, главно прането на пари. Идеята е  подкрепена и от Румен Петков, който препоръча да се приемат незабавни законодателни промени, за да се намали прекомерното натоварване на дознателите, които поеха 97% от разследванията след приемането на новия НПК в края на април м.г.   

Велчев обясни, че еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини нямал нищо против да се разширят правомощията на следствието. Ремонтът на НПК и орязването на правомощията на следствието бе мотивиран  с натиск от Брюксел

С цел разтоварване на досъдебното производство Велчев предложи престъпленията, за които се предвижда административно наказание – глоба, да бъдат извадени от НК и да се отделят в закон, като с тях ще се занимава държавната администрация.   

По време на заседанието и в момент, в който Румен Петков бе извън залата, Татяна Дончева разкритикува МВР, като заяви, че не се виждат особени резултати от усилията в последните осем месеца, които министерството полага по разследването на организираната престъпност. По думите ѝ силовото ведомство не предлага и алтернативи в борбата срещу организираната престъпност.

По-късно, в движение, министърът отвърна, че думите на Дончева за него са Закон и че “приема нейните тези с патос, но без ентусиазъм”.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?