Борис Велчев предложи на ВСС да освободи магистратите, бавили дела

Борис Велчев предложи на ВСС да освободи магистратите, бавили дела
Да бъдат освободени от длъжност прокурорите от Върховната касационна прокуратура Цеко Йорданов и Ангел Илиев, които са задържали дела, поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Борис Велчев. Това съобщи Велчев пред журналисти в сряда преди заседанието на ВСС.

Преди две седмици обвинител № 1 поиска от двамата прокурори, чиито имена се срещат най-често при нарушения, установени в доклад за работата на прокуратурата по времето на предишния главен прокурор, да подадат оставки. Той им даде седмица срок за това, като каза, че ако не го сторят, той ще поиска от ВСС да бъдат освободени. Сега Борис Велчев прави това.

Той съобщи още, че до петък ще бъде внесено предложение за понижение в длъжност за срок от три години и на прокурор Здравко Йорданов. По повод искания от Борис Велчев отчет на имущественото състояние на заместник-апелативния прокурор на София Николай Ганчев, главният прокурор каза, че Ганчев още не е дал информация за произхода на парите, с които строи хотел във Велинград.

Борис Велчев допълни, че докладът във връзка с проверката за нарушения на прокурори, трябва да е готов днес, но той все още не го е виждал. По негова информация, са уличени двама прокурори в нарушения, като единият е от Русе.

Все още не са дошли материалите от Италия във връзка със Савойската афера, в която бе замесено и името на бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски, каза Велчев. Ще помолим прокурор Хенри Джон Удкок да зададе няколко конкретни въпроса на Пиерпаоло Черани, свързани с България, каза главният прокурор. Отговорите на тези въпроси няма да бъдат използвани като доказателства, но ще бъдат използвани като насочване от страна на прокуратурата за тяхното разследване, уточни той.

Главният прокурор Борис Велчев се е срещнал в сряда с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, с когото са обсъдили ситуацията около учредяването и евентуалното регистриране на ОМО Илинден ПИРИН.

Споделяне

Още от България