Борис Велчев призна за отвличането на Михаил Краус

Борис Велчев призна за отвличането на Михаил Краус

Главният прокурор Борис Велчев призна в сряда, че действително Михаил, синът на бившия министър на транспорта Вилхелм Краус, е бил отвлечен. Велчев бе първият представител на държавна институция, който потвърди официално, че е имало такова деяние, нещо, което не бе нито потвърждавано, нито отхвърляно от МВР.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет Велчев каза, че вече има образувано досъдебно производство за отвличането, но отказа да оповести повече подробности. Обвинител номер 1 обясни, че служителите на МВР са направили всичко по силите си, за да се стигне до освобождаването на човека.

Въпреки действията на вътрешното ведомството обаче, се е наложило откупът от 300 000 евро да бъде платен.

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие в сряда оставката на зам.-шефа на Софийската районна прокуратура Петър Чалъмов. Решението на ВСС бе взето почти единодушно с 22 гласа “за” и 1 глас ”против”. Преди месец неговите колеги от Софийската градска прокуратура му предявиха обвинения за престъпления срещу правосъдието.

Според обвинителния акт Чалъмов е сменял наблюдаващи прокурори по редица дела и се произнасял по досъдебни производства и преписки извън правомощията си. Това е ставало в периода 2005 – 2006 година.

Ако обвинителната теза бъде доказана в съда, той може да получи затвор от 1 до 6 години.

В сряда членовете на ВСС дълго спориха по въпроса дали имат право да уважат оставката на Чалъмов, тъй като за напускане на системата е нужно 6-месечно предизвестие. В крайна сметка след призива на главния прокурор Борис Велчев да бъде “уважена волята на прокурора”, тъй като оставката е личен акт, Чалъмов бе освободен от системата.

Ако ВСС беше отложил своето решение за април 2008 година, щеше да се стигне до неловкото положение Чалъмов да бъде едновременно част от съдебната система и неин клиент. Делото срещу него трябва да започне в края на тази година.

Прокурорът нашумя през 2003 година, когато стартира наказателното производство срещу журналисти, съобщили за наличието на двойно гражданство на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобурггтоски. Магистратът се позова тогава на постановление на пленума на Върховния съд от 1974 година, според което говоренето срещу властта е хулиганство.

Споделяне

Още по темата

Още от България