Борис Велчев призна за прокурорски терор

Борис Велчев призна за прокурорски терор

Главният прокурор Борис Велчев призна в сряда за наличието на прокурорски терор върху граждани, срещу които са образувани предварителни проверки. Той съобщи още, че окончателните резултати от ревизията на дейността на ръководената от него институция вече са налице и ще бъдат обявени публично до няколко дни.

По думите му в някои регионални прокуратури има предварителни проверки, които са продължавали по няколко години.

“Това е недопустимо и на тази практика трябва да се сложи край. Това води до терор върху хората и е отказ от изпълнение на професионалните задължения”, заяви Велчев.

Подобни нарушения са установени и във Върховна касационна прокуратура (ВКП). Някои от висшите прокурори не са извършвали в срок работата по предварителните проверки, а в някои от случаите не са уведомявали жалбоподателите за тяхното приключване.

Вичо Вичев стана апелативен прокурор на София

Висшият съдебен съвет избра Вичо Вичев за ръководител на Софийската апелативна прокуратура. Досега Вичев беше градски прокурор на София, след като това място бе освободено от Бойко Найденов, който оглави антикорупционната комисия във Върховната касационна прокуратура. Следващата седмица ще се проведе конкурс за градски прокурор, обясни в сряда главният прокурор Борис Велчев, който предложи Вичев за повишение.

още

Велчев обаче уточни, че нарушенията във ВКП, която бе най-довереното звено за изпълнение на поръчки на бившия обвинител №1 Никола Филчев, не са “драстични” и няма да доведат до образуването на досъдебни производства срещу нейни членове.

“По съвсем различен начин обаче стоят нещата в Софийска районна прокуратура”, обясни Велчев, без да съобщи подробности.

В началото на септември от ВКП съобщиха, че проверяват “десетина” прокурори от столичната районна прокуратура за престъпления по служба.  До сега досъдебни производства са заведени срещу шест обвинители. Сред тях са зам.-районният прокурор на София Петър Чалъмов, варненските прокурори Карен Бейлерян и Тони Томов, зам.-окръжният прокурор на Русе Венелин Тодоров, районният прокурор на Белоградчик Вероника Димитрова и столичния прокурор Станислав Гюров.

Наскоро Борис Велчев заяви пред британския “Дейли телеграф”, че единственият начин страната да се пребори с организираната престъпност е да се “прочисти прокуратурата”.

ВСС играе контра на Велчев в негово отсъствие

По време на редовното си заседание в сряда Висшият съдебен съвет (ВСС) за пореден път започна да отхвърля предложения на прокуратурата в отсъствието на нейния ръководител Борис Велчев.

Конкретният повод този път бе предложение от вече бившият градския прокурор Вичо Вичев за “поощряване” на двама прокурори за добре свършена работа с предсрочно повишаване в ранг и на още пет души с грамоти и служебна благодарност.

Междувременно Велчев бе излязъл от заседанието заради предвидено посещение заедно с италианския прокурор Питро Грасо при президента Първанов.

В негово отсъствие ВСС с 12 гласа “за”, 4 “въздържали се” и 5 “против” отхвърли предложението за повишаване в ранг на прокурора Галина Стоянова. Проведеният разгорещен дебат в съвета около поощрителните повишения напомни за добрите стари времена, когато ВСС имаше право да назначава магистрати без конкурс.

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) Бойка Попова и Андрей Икономов заявиха, че не могат да подкрепят веднага предложения за предсрочно повишение, защото не е предоставена достатъчна информация за внесените обвинителни актове на прокурорите и предложенията не са аргументирани.

Зам.-главният прокурор Христо Манчев заяви, че те заслужават грамоти и повишение за дългогодишната си работа като обвинители и тежките дела, които са изкарали.

Шефът на Пловдивския апелативен съд Пловдив заяви, че гласува “въздържал се” и за останалите предложения, защото “не е сигурна”, че това, което казва Манчев е истина.  

Взета бе почивка, а след нейния край Борис Велчев вече бе заел мястото си в залата.

По време на заседанието главният прокурор определи като срамно поведението на съвета.

“Има един странен инстинкт на ВСС да гласува против положителни предложения. Срамно е. Проблем на тези хора е, че те дълго време не са били поощрявани. Този състав на съвета награждава само пенсионирани магистрати”, каза главният прокурор.

Впоследствие членовете на ВСС приеха предложенията с голямо мнозинство.

След заседанието Борис Велчев заяви, че ще се извини на Галина Стоянова за несъстоялото се поощрение.  

Сред наградените са прокурорите по делото за източването на “Топлофикация - София” Божидар Джамбазов и Иванка Трифонова.

Споделяне

Още от България