Борис Велчев: Прокуратурата не е държавен юрисконсулт

Борис Велчев: Прокуратурата не е държавен юрисконсулт
Прокуратурата не е държавен юрисконсулт по всички нередности, коментира в четвъртък главният прокурор Борис Велчев по повод очакването ръководената от него институция да получи одитните доклади за дейността на електроразпределителните дружества.

Той допълни, че държавното обвинение все още не се е запознало с документите. "От два дни очаквам с нетърпение одитите на електроразпределителните дружества. Внимателно ще ги прочета, но отсега не мога да си представя каква е функцията на прокуратурата по контрола им", каза Велчев.

Главният прокурор напомни, че ако в докладите няма данни за престъпление, единствената възможност е да ги върне на подателя им. В края на юли премиерът Бойко Борисов подписа показно по време на своя пресконференция резолюция одитите да се връчат на прокуратурата.

Според Велчев обаче не може да се очаква по бюрата на прокурорите да се хвърлят материали и да се иска обвинителите сами да намерят някакво престъпление. От началото на мандата на ГЕРБ стихийното пращане на документи към прокуратурата стана основен елемент от политиката на правителството. Отделни прокурори вече изразиха недоволство, че администрацията им праща огромни обеми документи без да е направен анализ къде би могло да има закононарушение.

Одитните доклади на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН показаха увеличение с между 200 и 400% на разходите за външни услуги на трите дружества. В над 50% от случаите компаниите са сключвали договори с фирми, които са свързани с тях. Поради тази причина възникна и съмнението, че компаниите нарочно източват печалбите си през тези фирми, за да декларират по-ниски финансови резултати пред регулатора.

Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура е образувал проверка във връзка с годишната декларация на зам.- градският прокурор Роман Василев, в която той посочва, че е спечелил 80 000 лв. от борсата, съобщи още Велчев. Главният прокурор подчерта, че проверката е по искане на самият Роман Василев. Велчев заяви, че има и други публични личности, които декларират подобни печалби, като в тях няма нищо незаконно.

Поводът Василев да поиска такава проверка са думите на журналиста от "Канал 3" Сашо Диков в ефира на Би Ти Ви, че прокурорът е "истинска финансова кула на Уолстрийт, защото той се оказа един успешен играч на фондовата борса".

По повод последните интервюта на прокурора по делото "Октопод" Светлозар Костов, Велчев заяви, че няма за какво да иска наказание за обвинителия. Той обаче заяви, че принципно "всеки сам преценява изявите си" като подчерта, че "да се издава следствена тайна и да се правят необосновани внушения по отношение на български граждани, е недопустимо".

Пред "24 часа" прокурорът подробно описа разкритията на прокуратурата около акция "Октопод" и изрази своето убеждение във вината на задържаните.

"Понякога между институциите има напрежение, а някои колеги реагират прибързано, допълни Велчев. "Правилната практика на прокуратурата е, който издава следствена тайна, да бъде предложен за наказание", добави той.

Попитан дали това се отнася и за вътрешния министър Цветан Цветанов, Велчев заяви: "Това важи за всеки". Преди седмица в сутрешната си сводка пред агенция "Фокус" Цветанов обяви провеждането на акция "Каналджиите", а малко по-късно полицията даде подробна пресконференция. Окръжната прокурора в Силистра протестира срещу действията на министъра и полицаите от града, като обясни, че медиите са получили информацията за акцията преди наблюдаващия прокурор. Оказа се още, че обвинителят е предпочитал разследването на продължи без да се издава следствената тайна.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?