Борис Велчев против подсъдими с предизборен имунитет

Главният прокурор Борис Велчев се обяви против възможността подсъдими и обвиняеми да получават имунитет като кандидат-депутати. Според него това дава възможност да за вмешателство в разследванията или съдебните дела срещу тях. "Така може да се повлияе на свидетели или да се променят някои обстоятелства", посочи той в сряда.

"Би ми се искало законът да не даваше тази възможност", коментира главният прокурор. Велчев не е съгласен и с възможността, при която от имунитета, даден на едно лице, се възползват и другите подсъдими или обвиняеми от групата около него. Причината е, че според сегашното законодателство, когато разследването се води срещу група, спирането за един от нейните членове възпрепятства и цялото.

Преди два дни градският прокурор на София Николай Кокинов коментира, че ако дупнишкият бизнесмен Пламен Галев получи имунитет, ще спре далото и срещу останалите от групата му.

Пред Mediapool адвокатите по защита на човешки права Йонко Грозев и Михаил Екимджиев обаче заявиха, че временният предизборен имунитет е гаранция срещу възможното вмешателство на съдебната власт в политиката.

Досега с предизборен имунитет се сдобиха Александър Томов, Ивайло Дражев, Веселин и Христо Данови.

Споделяне

Още от България