Борис Велчев с двама нови заместници

На заседанието си в сряда Висшият съдебен съвет (ВСС) одобри назначаването на двама нови заместник-главни прокурори. Това са Валери Първанов и Камен Ситнилски. Така заместниците на Борис Велчев стават четирима.

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Валери Първанов се счита за един от противниците на бившия главен прокурор Никола Филчев.

Висшият съдебен съвет одобри правилата за попълването на имотните декларации на магистратите. За разлика от декларациите, които магистратите по закон трябва да подават към Сметната палата, във формулярите за ВСС ще се попълват данни и за имотното състояние на децата до 18 години на магистратите и съпругите (съпрузите им).

Специализирана комисия към ВСС ще разглежда имотните декларации и ще преценява дали има разлики между тях и подадените към Сметната палата. При установяване на неверни данни ще се търси дисциплинарна комисия.

Според новото преразпределение на функциите в прокуратурата Камен Ситнилски ще отговаря за досъдебното производство, Христо Манчев ще ръководи работата на съдебния отдел и отдела за международната правна помощ, а Валери Първанов ще отговаря за работата на администрацията, инспектората в прокуратурата, както и за проверките и анализите на ВКП. Четвъртият заместник-главен прокурор Митьо Марков е ръководител на Върховната административна прокуратура.

Преди заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев заяви, че ангажира името си с кандидатурата на двамата магистрати за свои заместници, защото откакто бил в прокуратурата, се е уверил, че те са 100 процента професионалисти.

След като съветът одобри техните кандидатури, той изрази надежда, че новите му заместници ще работят както досега, и с “по-голямо усърдие”.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?