Борис Велчев със “силно отрицателна“ оценка за Роман Василев

Борис Велчев със “силно отрицателна“ оценка за Роман Василев
Главният прокурор Борис Велчев заяви, че още в деня на акцията по задържането на бившия военен министър Николай Цонев е извикал прокурор Роман Василев и е изказал своята “силно отрицателна оценка“ за неговото поведение.

“Аз мисля, че той сбърка, мисля че трябва да бъде наказан“, коментира пред журналисти в четвъртък Велчев. В същото време главният прокурор заяви, че няма да приеме цялата кариера на Василев да бъде поставена на карта от репликата на прокурора по време на акцията. С това Велчев отхвърли възможността на зам.-градския прокурор на София да бъде наложено най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение.

Той призова инспекторатът на Върховна касационна прокуратурна (ВКП) и етичната комисия на Висшия съдебен съвет да вземат предвид “огромното натоварване и огромната работа“, които Василев понася и върши.

Велчев заяви, че въпросът е принципен и не трябва, за който и прокурор да става дума, да бъде заличавана цяла кариера заради една изпусната реплика.

От разпространените от МВР кадри на акцията по задържането на Цонев миналия четвъртък се видя как Роман Василев заповяда на Цонев да легне "долу на земята", защото е "абсолютен престъпник", макар че срещу него още нямаше дори повдигнато обвинение. Това предизвика остра обществена реакция и стана повод ВСС да образува във вторник дисциплинарно производство срещу Василев.

При ареста Цонев е бил заставен да коленичи със сключени зад гърба ръце, оковани в белезници и е сниман в тази поза докато към тила му е насочен пистолет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?