Борис Велчев се обяви срещу съдийските идеи за Висшия съдебен съвет

Борис Велчев се обяви срещу съдийските идеи за Висшия съдебен съвет

Главният прокурор Борис Велчев се обяви срещу предложението на съдии за премахване на статута на Висшия съдебен съвет (ВСС) като постоянно действащ орган. ВСС функционира така от пет години, като избраните за негови членове напускат временно работата си като магистрати и адвокати, за да се посветят изцяло на задълженията си в институцията.

От Съюза на съдиите в България предлагат този статут да бъде премахнат, защото при сегашната система членовете на ВСС се откъсват от реалните проблеми в правораздаването и органът се бюрократизира.

Тази теза бе подкрепена от Националния форум на съдиите, включващ председателите на 10 окръжни и 30 районни съдилища.

Според Велчев обаче при нормален работен ден на магистратите бъдещите членове на ВСС, който би работил непостоянно, няма да смогват с всичките си задължения.

Преди заседанието на ВСС в четвъртък главният прокурор коментира и доклада на Държавния департамент, в който е изтъкната корупцията в МВР, митниците и правораздаването. Велчев не се оказа изненадан от тези констатации. Той призна, че корупция в прокуратурата има и че годишно се гледат по 2-3 дела срещу прокурори.

По повод на изпратените в прокуратурата данни за ценообразуването на лекарствата от НЗОК Велчев каза, че е разпоредил проверка. Не е образувано производство, защото материалите са изпратени скоро. Той направи уточнението, че ако бъдат намерени данни за престъпление, ще бъде заведено дело.

Велчев напомни, че все пак прокуратурата е орган по наказателни дела, а не по лекарствената политика.

Главният прокурор отдавна критикува изпълнителната власт, че не полага достатъчно усилия за превенция на престъпленията, а администрацията не изпълнява контролните си функции, като чака прокуратурата да свърши всичко.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?