Борис Велчев стана председател на Конституционния съд

Борис Велчев

Бившият главен прокурор Борис Велчев бе избран в понеделник за председател на Конституционния съд, научи Mediapool. Той е получил подкрепа на осем свои колеги, докато за конкурента му Румен Ненков са гласували четирима.

Велчев ще ръководи съда през следващите 3 години. Председателят на КС има преди всичко представителни и административни функции, но в същото време е важен за публичния образ на институция. Борис Велчев има шанс да отговори на критиките и да направи работата на КС много по-прозрачна. Именно за това настояваше Румен Ненков през последните две години.

Най-същественото правомощие на председателя е да разпределя делата и да отговаря за бюджета. Той ръководи заседанията, назначава служителите и се грижи за обнародването на актовете на съда.

Борис Велчев е роден през 1962 г. в гр. София. Завършил е право в Софийския университет с отличен успех. През 1990 година започва академичната си кариера като редовен асистент по наказателно право в СУ. Велчев става доктор по право през 1997 година, от 2002 г. е доцент, а през 2012 година, в последната си година като главен прокурор, получава званието професор по наказателно право.

Едновременно с работата си в Конституционния съд Борис Велчев е ръководител на катедрата по наказателноправни науки в "Св. Св. Кирил и Методий".

Преди да стане главен прокурор Борис Велчев беше председател на Правния съвет на президента, докато държавен глава беше Георги Първанов. Той бе назначен за съдия в в Конституционния съд от квотата на президента Росен Плевнелиев през 2012 година.

Изборът на Велчев за председател на КС последва ротацията в състава на институцията. На 11 ноември клетви положиха четирима нови членове на Конституцията съд в лицето на Таня Райковска (съдебна квота), Филип Димитров и Мариана Карагьозова – Финкова (квота на президента), както и Константин Пенчев (квота на Народното събрание).

До преди това председател на КС беше Димитър Токушев, чийто мандат в съда изтече.

Споделяне

Още по темата

Още от България