Борис Велчев стяга редиците

Борис Велчев стяга редиците

Главният прокурор Борис Велчев започна акция по стягане на редиците в държавното обвинение. В сряда той събра административните ръководители на окръжни и апелативни прокуратури на заседание в София, за да ги разкритикува за слабия контрол спрямо подчинените, пропуски, неспазване на професионалната етика и нищожен брой наложени наказания

Срещата бе организирана след като в последните две седмици прокурорка от Севлиево влезе в съдебната зала пияна, друг магистрат бе хванат да шофира в нетрезво състояние и отправи заплахи към полицаите, а двама прокурори бяха арестувани по обвинение, че са се подкупвали взаимно.

Пред подчинените си Велчев е настоял до две седмици да получи на бюрото си подробна справка за всички прекратени по давност дела, производства срещу неизвестен извършител, както и за случаите на бездействие от страна на прокурорите.

Главният прокурор цитирал резултатите от индекса за реформата в прокуратурата, изготвен преди около половин година от американски организации. Тогава държавното обвинение бе засипано с критики и за пореден път се отбеляза, че то е зависимо от външни влияния, непрозрачно и неефективно.

Подчинените на Велчев от своя страна признали за занижения и слаб контрол. Според говорителя на главния прокурор Маргарита Попова, от всички 762 000 залежали дела, само за 300 има вина на прокурори, които ще си понесат наказанието.

Най-тежко е състоянието в дупнишката прокуратура, а “най-розово” е положението на обвинението във Велико Търново, е отчетено на събранието.

В сряда бе публикуван план за действие за реформа в прокуратурата до 2009 г. В него е разписано, че до края на тази година трябва да бъдат създадени етични комисии към шестте апелативни и двете върховни прокуратури (касационна и административна).

С предложението за създаване “комитети за сътрудничество” с органите на МВР на окръжно ниво, прокуратурата за пореден път призна липсата на добро взаимодействие с вътрешното ведомство. Във въпросните звена съответният окръжен прокурор и ръководителят на областната дирекция на МВР трябва да осъществяват “обмен на идеи, проблеми, изготвяне на планове за действие в текущата работа”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?