Борис Велчев влиза в КС, без да е започнала процедурата за избор на главен прокурор

Борис Велчев

Президентът Росен Плевнелиев назначи в сряда Борис Велчев за конституционен съдия. Това означава, че до седмица Велчев трябва да подаде оставка като главен прокурор.

 

Очаква се в четвъртък той да участва в избора на нов шеф на Националната следствена служба и след това да се оттегли от поста си в държавното обвинение.

 

Висшият съдебен съвет обаче все още не е открил процедурата за избор на наследник на Борис Велчев. По закон последният срок за това е средата на ноември. При положение, че Велчев ще подаде оставка преди изтичането на мандата му, ВСС е задължен в срок от 7 дни след това да започне процедурата. Законът за съдебната власт не постановява краен срок за нейното приключване. До провеждането на избор прокуратурата ще се ръководи от някой от заместник-главните прокурори.

 

Двама от заместниците на Велчев влязоха във Висшия съдебен съвет. Тогава остава прокуратурата да бъде ръководена от Галина Тонева. Името ѝ се сочи като на наследник на Велчев. Статут на заместник-главен прокурор по право ще има и новият ръководител на следствието.

Споделяне

Още по темата

Още от България