Борис Велчев запозна премиера с предстоящите промени в прокуратурата

Новоизбраният главен прокурор Борис Велчев е запознал премиера Сергей Станишев с вижданията си за предстоящата структурна реформа в прокуратурата, където акцентът ще бъде поставен върху възможните механизми при противодействието на организираната престъпност и корупцията.

На срещата си в понеделник двамата са обсъдили необходимостта от подобряване на координацията и взаимодействието между прокуратурата и структурите на МВР и финансите, като Сергей Станишев е обещал пълно съдействие от страна на изпълнителната власт, съобщи правителствената пресслужба.

Това е първата среща на министър-председателя с Велчев, откакто той встъпи в длъжност на 23 февруари.

Началото на мандата на новия главен прокурор става в момент, когато правителството се опитва да демонстрира пред ЕС реален напредък в борбата с организираната престъпност, повдигане на обвинения за корупция по високите етажи на властта и разкриване на множество показни убийства.

При политическите консултации за избора на Велчев начело на обвинението между лидерите на тройната коалиция и президента Първанов бе договорено създаването на нова позиция на заместник-главен прокурор, който да отговаря за борбата с корупцията. Според първоначални непотвърдени информации постът трябваше да заеме сегашният директор на Националното следствие Ангел Александров, но впоследствие от НДСВ са настояли за техен представител и из медиите се завъртя името на бившия правосъден министър Антон Станков.

Споделяне

Още от България