Борислав Сарафов: Ще има обвинения за бюлетините в Костинброд

Прокуратурата все още не съобщава кой е обърнал версията на шефа на "Мултипринт" Йордан Бончев

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще повдигне обвинения по делото за откритите 460 000 надпечатани бюлетини в печатницата "Мултипринт" в Костинброд преди парламентарния вот на 12 май т.г. Това обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов пред в. "Труд" в четвъртък.

Засега обаче от държавното обвинение продължават да пазят мълчание по въпроса какво точно престъпление ще се опитат да докажат пред съда, след като така и не бяха открити категорични доказателства, че въпросните изборни книжа са били предназначени за реализиране на схема за манипулация на изборите.

"И бизнес логиката не го допуска. С каква цел ще изготвиш 460 000 допълнителни бюлетини и ще ги държиш в склад в навечерието на изборите? Това са разходи за печат, специална хартия, работна сила. Никой не прави това ей така, без причина", коментира лаконично Сарафов, припомняйки, че назначените експертизи са доказали, че става въпрос за годни бюлетини.

Според вещите лица, ангажирани по разследването, общо 351 075 от откритите изборни книжа са абсолютно изрядни, 59 292 са с лош печат, 62 420 са скъсани, смачкани или срязани накриво. Именно последните представляват и т.нар. макулатура.

"Началната теза на собственика на печатницата и на някои политици за "надпечат", технологичен брак и т.н. е окончателно оборена. Лично за мен силно смущаваща е пълната липса на контрол от страна на администрацията на Министерския съвет. Обвиненителен акт по това дело ще има", добавя зам.-главният прокурор, намеквайки каква наказателна отговорност би могла да се търси по казуса.

Първоначалната версия на собственика на печатницата "Мултипринт" Йордан Бончев беше, че откритите бюлетини, всъщност, били точно производствен брак. Както обяви и главният прокурор Сотир Цацаров в средата на април след телефонен разговор с необявено засега лице, Бончев променил позицията си, че това е надпечат.

Според разследващите сред намерените бюлетини е имало такива за всички избирателни райони, сред тях - за Кърджали, за Силистра и Варна. Близо 40 000 са били за чужбина. По делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, 3 изземвания, четири компютърно технически експертизи, две от които са готови.

Разследването се превърна и в кариерен трамплин за един от наблюдаващите го прокурори – в края на август Ваня Стефанова от Софийската градска прокуратура (СГП) бе назначена от премиера Пламен Орешарски за зам.-председател на ДАНС. Така тя стана вторият прокурор, сдобил се с висш пост по времето на кабинета "Орешарски". Първият бе колегата ѝ от СГП Йордан Грамов, който бе назначен за зам.-вътрешен министър след фиаското с депутата от БСП Иван Иванов, който престоя на поста само няколко часа и бе уволнен заради връзки с групировката СИК в миналото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?