Борислава Йовчева затвори луксозния си бутик в Барселона

Бизнесменът Александър Чаушев твърди, че не познава бившия модел

Луксозният магазин за дрехи в центъра на Барселона, в който бившият модел Борислава Йовчева се занимавала с "управление и контрол", изненадващо е бил затворен, съобщи испанският вестник "Ел Периодико".

Затварянето му съвпадна с деня, в който изданието публикува три статии, че полицията в Каталуния (Mossos d´Esquadra) и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка и нейното семейство.

По това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с българския премиер Бойко Борисов и дали той има отношение към "международна схема за пране на пари".

"Вчера магазинът беше отворен, а днес е затворен", казва пред изданието служител, но без повече подробности. Следобед е пристигнал камион, в който служители натоварили дрехи и други предмети от магазина, чийто собственик е фирмата Emma BGS SL. Магазинът е бил франчайз на италианската марка Ermanno Scervino.

Работещи наблизо потвърждават, че скъпият магазин за дрехи на централната барселонска улица Paseo de Grácia е бил затворен между четвъртък и петък. От вчера вече има и обява на агенция за недвижими имоти, която отдава под наем помещенията от 140 квадратни метра.

"Ел Периодико" се е опитал да се свърже по мейл с фирмата, собственик на италианската марка Ermanno Scervino, но не е получил отговор.

Междувременно соченият в разследването на "Ел Периодико" като основен акционер във фирмата Numin Invest SL Александър Чаушев обяви пред българското издание "24 часа", че луксозната къща в Барселона е негова и Борислава Йовчева е живяла там под наем.

"Къщата продължава да е моя. Никога не съм живял там и никой не живее в момента там", казва Чаушев. Той посочва, че Йовчева е живяла в луксозния имот като наемателка. Не я познава лично, защото наемането на имота е станало през посредническа брокерска фирма.

"Нямам представа дали е живяла сама. Нито съм бил там, нито съм живял в Барселона през това време", обяснява Чаушев. Твърди, че е закупил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му, казва още Александър Чаушев.

Твърденията му се разминават с разследването на "Ел Периодико". Проверка на изданието показва, че недвижимият имот е закупен за 3 милиона евро през 2013 г. и се води собственост на Numin Invest S.L, една от двете компании, които са разследвани от каталунската полиция и прокуратурата.

Между януари и юли 2013 г. бившата моделка е била единствен администратор на споменатата фирма с капитал от 3000 евро. След това този пост се заема от баща ѝ – Георги Йовчев, който добавя още 3006 евро. Т.е. баща и дъщеря са управлявали фирма, на която Чаушев е прехвърлил къщата за 3 милиона евро.

Подобни документи разпространи през 2018 г. и сайтът afera.bg. Според тях Чаушев купува къщата в съсобственост със съпругата си за 2.9 млн. евро. Сделката е вписана на 19 март 2013 г. На същата дата той внася къщата като апорт в едноличната фирма на Борислава Йовчева - Numin Invest S.L. В резултат на тази операция капиталът се вдига от 3007 евро на 2 903 006 евро. След това Йовчева, като "администратор", декларира, че фирмата вече не е еднолично дружество в следствие на увеличението на капитала.

През 2018 г. журналистът Сашо Диков разговаря за първи път с Александър Чаушев по същия повод. Тогава бизнесменът заяви "къщата е моя, в нея ще живее когото аз реша". Тогава бизнесменът не каза, че не познава Йовчева и че е давал къщата под наем през брокерска фирма.

Сега Александър Чаушев твърди още, че испанските власти не са го търсили около разследването.

"Проверил съм 10 пъти. Включително и днес. Оставил съм координати при адвокати, брокери, на самия адрес, в общината. Никой не ме е потърсил", заявява Чаушев пред "24 часа".

Бойко Борисов отрича да има нещо общо със случая и хвърли вината за информацията на "Ел Периодико" върху президента Румен Радев и Русия.

Първите споменавания на къща в Барселона, свързана с него, са от 2016 г. в записите на бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, станали известни като "Двете каки". Тогава Радев не беше президент, а Русия нямаше за какво да се сърди на Борисов.

В разгара на изборите за европарламент през 2019 г. БСП призова тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров да провери случая с къщата в Барселона. Реакция от българската прокуратура нямаше.

Сега говорителят на новия главен прокурор Сийка Милева заяви пред БНТ, че бългaрcкaтa прoкурaтурa нe e ceзирaнa oт иcпaнcкaтa зa пoдoбнo рaзcлeдвaнe, кaтo oпиcaнoтo в кaтaлунcкoтo издaниe "Пeриoдикo". Милева не каза нищо относно сигнала на БСП, който беше подаден по случая до прокуратурата.

В същото време евродепутатката Елена Йончева казва сега пред "Ел Периодико", че "на 20 май 2019 г. е подала сигнал до българския главен прокурор с молба да направи разследване по случая, но не е получила отговор". Тя допълва, че е платила висока цена, за този подаден сигнал. Елена Йончева е изразила увереност, че испанското правосъдие "дава светлина" на случая и че благодарение на намесата на каталунската полиция и прокуратурата "върховенството на закона и демокрацията надделяват". Тя се надява и българските власти също да се заемат с изясняване на фактите около този случай.

Междувременно от гражданското сдружение БОЕЦ, по чийто сигнал е започнало разследването на испанските власти за къщата в Барселона, разпространиха съобщение, в което се казва, че повече от 24 часа след като сезирахме Върховната касационна прокуратура и главния прокурор срещу Бойко Борисов за "Къщата в Барселона" и публикациите в "Ел Периодико" прокуратурата и Иван Гешев мълчат.

Споделяне

Още по темата

Още от България