Борисов: Ако българските хакери бяха като в САЩ, щяха да са богати и свободни

Борисов: Ако българските хакери бяха като в САЩ, щяха да са богати и свободни

От строежа на зала "Армеец", през източването на дебитни и кредитни карти, до заплатите на учителите. Тези теми преплете в типичния си стил премиерът Бойко Борисов в речта си при откриването на фестивала за високи технологии Webit в столицата.

За да илюстрира иновативността на българите и постиженията им в областта на информационните технологии, премиерът даде пример как когато беше главен секретар на МВР в началото на века, българите били на второ място в света по източване на банкови карти. "Много преди да се заговори за киберзащита, за нови технологии, българските деструктивни хакери пробиваха всички системи и подложиха на риск използването на кредитни карти", каза той, с което предизвика смях в залата.

Борисов добави, че само за няколко години страната излязла от негативната класация и "всички черни списъци". А поуката от историята му беше: "Скъпи мои млади хора, ако същите тези тогава млади криминални престъпници, не се бяха вкарали в тази грешна посока, а бяха като своите връстници в Щатите, в "Гугъл", във "Фейсбук", пак щяха да са много богати хора и нямаше да лежат в затворите сега. Българинът е с много особено мислене и за това е толкова иновативен".

Преди да стигне до постиженията на българите в областта на информационните технологии, премиерът мина през собствените си успехи. На няколко пъти той обясни на присъстващите на фестивала, който се откри в зала "Армеец", че преди десет години "на това място беше пусто", нямаше нищо, а само поляни. "След 10 години тук имаме зали и то не се ползват само за спорт и концерти, а и за Webit. Попостроихме и ние, де", коментира Борисов. Като пример за успехите си даде и създадения в съседство София Техпарк.

"За 10 години горе-долу минават от първи до десети клас учениците. Това са най-важните 10 години. За това решихме сега да инвестираме много в учителите. Не само в заплащането. В тяхната квалификация, в образованието на децата", продължи премиерът. Като аргумент за този избор той посочи "шеметното" развитие на технологиите и това, че "нашите деца" трябва да могат да отговорят на тези предизвикателства.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?