Борисов: Ако българските хакери бяха като в САЩ, щяха да са богати и свободни

Борисов: Ако българските хакери бяха като в САЩ, щяха да са богати и свободни

От строежа на зала "Армеец", през източването на дебитни и кредитни карти, до заплатите на учителите. Тези теми преплете в типичния си стил премиерът Бойко Борисов в речта си при откриването на фестивала за високи технологии Webit в столицата.

За да илюстрира иновативността на българите и постиженията им в областта на информационните технологии, премиерът даде пример как когато беше главен секретар на МВР в началото на века, българите били на второ място в света по източване на банкови карти. "Много преди да се заговори за киберзащита, за нови технологии, българските деструктивни хакери пробиваха всички системи и подложиха на риск използването на кредитни карти", каза той, с което предизвика смях в залата.

Борисов добави, че само за няколко години страната излязла от негативната класация и "всички черни списъци". А поуката от историята му беше: "Скъпи мои млади хора, ако същите тези тогава млади криминални престъпници, не се бяха вкарали в тази грешна посока, а бяха като своите връстници в Щатите, в "Гугъл", във "Фейсбук", пак щяха да са много богати хора и нямаше да лежат в затворите сега. Българинът е с много особено мислене и за това е толкова иновативен".

Преди да стигне до постиженията на българите в областта на информационните технологии, премиерът мина през собствените си успехи. На няколко пъти той обясни на присъстващите на фестивала, който се откри в зала "Армеец", че преди десет години "на това място беше пусто", нямаше нищо, а само поляни. "След 10 години тук имаме зали и то не се ползват само за спорт и концерти, а и за Webit. Попостроихме и ние, де", коментира Борисов. Като пример за успехите си даде и създадения в съседство София Техпарк.

"За 10 години горе-долу минават от първи до десети клас учениците. Това са най-важните 10 години. За това решихме сега да инвестираме много в учителите. Не само в заплащането. В тяхната квалификация, в образованието на децата", продължи премиерът. Като аргумент за този избор той посочи "шеметното" развитие на технологиите и това, че "нашите деца" трябва да могат да отговорят на тези предизвикателства.

Споделяне
Още от България