Борисов: Ако има референдум, трябва да е "за" или "против" да пребиваме жените

ГЕРБ отложи ратификацията на Истанбулската конвенция, но не се отказва от нея

Борисов: Ако има референдум, трябва да е  "за" или "против" да пребиваме жените

Управляващата партия ГЕРБ в четвъртък отложи ратификацията на т.н. Истанбулска конвенция с мотива, че трябва да се проведе още по-широк дебат по темата, но пое ангажимент документът да мине през пленарната зала на парламента до края на ротационното европредседателство. 

Премиерът Бойко Борисов коментира от Давос, където ще участва в Световния икономически форум, че "България ще приеме конвенцията с "резерви", така че всички да са спокойни". Той обвини БСП в двуличност, тъй като подкрепяли конвенцията навън, а в България се обявявали срещу нея и дори искали провеждането на референдум. 

"Ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан – "за" или "против" да пребиваме жените и децата в България, защото всички останали текстове, за които говорят за трети пол, гей бракове и всичко останало, просто не фигурира в тази конвенция. И не случайно днес Армения, след Сърбия, Албания, Турция... всички са я приели. Дето се вика, и арменският поп я е приел. Аз винаги съм работил и в диалог с обществото и църквата. Надали има по-религиозен човек в държавата от мене. Така че малко да си пестят думите. Убеден съм, че ние не можем да не защитим жените и децата", каза Борисов.

"Конвенцията касае закрилата на слабите, на жените и децата. Всичко останало съм готов да го приемем текст по текст с резерви, за да са спокойни всички. Ще питам и църквата, и мюфтиите какво толкова ги смущава", добави премиерът.

Няколко часа по-рано зам.- председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни на брифинг в парламента, че ще се проведе "допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствени организации, с експерти, за да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава". 

Той обаче подчерта, че партията му продължава да е на мнение, че конвенцията трябва да бъде ратифицирана от България и очаква това да стане до края на ротационното ни европредседателство.

Новината за отлагането на ратификацията беше анонсирана първо от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който съобщи, че вчера за пореден път е разговарял с премиера Бойко Борисов и "гласуването ще бъде отложено с няколко седмици или няколко месеца, докато този дебат в обществото спре".

Малко по-късно лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира от своя страна, че решението е "стъпка напред в повишаване на коалиционната култура".

"В последните седмици имаше някои скърцания между ГЕРБ и ОП, но в момента съм удовлетворен", каза Сидеров.

За разлика от левите партии в Европа БСП се обяви срещу конвенцията, а в четвъртък от партията внесоха в Народното събрание искане за провеждане на референдум с въпрос трябва ли българското Народно събрание да ратифицира документа.

"И един въпрос искам да задам на Цветан Цветанов - ако се приеме конвенцията, той коя от тези три фигурки се припознава, че ще бъде... Мисля, че тази с половината рокля най ще му отива", обърна се депутатът от БСП Жельо Бойчев към Цветанов. 
 
 

В дебата през седмицата се намеси активно и църквата, която запазва традиционно мълчание по важни социални въпроси, но сега призова за масови молитви срещу приемането на конвенцията.

ГЕРБ: Конвенцията трябва да бъде ратифицирана

Цветанов съобщи, че в рамките на Българското председателство Истанбулската конвенция трябва да бъде приета.

"17-18 държави вече са я ратифицирали. До момента, в който я подложим на гласуване в парламента, държавите ще бъдат над 20", добави той.

Цветанов каза, че позицията е съгласувана с премиера Борисов и не отрече, че лидерът на партията е изпращал SMS-и до депутатите си при обсъждане на конвенцията в парламентарните комисии.

"Всяка парламентарна група има своите информационни канали, с които да може да информира народните представители. Имаме група и когато има предстоящо важно гласуване, и необходимост от допълнителна подкрепа от колеги в кулоарите на парламента, просто прочитат есемеса и влизат, за да гласуваме", обясни Цветанов.

Според него това е нормална парламентарна практика, която я има в европейския парламент и във всички развити демокрации.

"Когато има теми, по които може да се създаде определено погрешно тълкуване за разнобой в парламентарната група, съвсем закономерно и нормално е ръководството на партията и парламентарната група да информира народните представители за това какво ще предприемем в седмичната програма на НС и в това няма нищо укоримо", каза Цветанов.

В сряда конвенцията бе отхвърлена от Комисията по младежта и спорта с гласа на депутата от ГЕРБ Георги Марков и одобрена от парламентарната външна комисия. Правната комисия в НС пък вчера не успя да вземе позиция по темата и реши да я изключи от дневния си ред.

Цветанов каза още, че коалицията не е разклатена заради различните позиции с Обединените патриоти по конвенцията, защото тя не е част от коалиционното споразумение.

ГЕРБ: БСП бе обещала подкрепа за конвенцията

От ГЕРБ обвиниха БСП, че вече са дали подкрепа за ратификацията на конвенцията, а сега се разграничават от нея. Десислава Атанасова (ГЕРБ) каза, че подкрепата за конвенцията е била обещана миналата година от лидера Корнелия Нинова и депутати.

"Не разбираме защо БСП имат двойно поведение. Преди са призовавали за приемането на Истанбулската конвенция", коментира в четвъртък Цветанов.

По думите му преди са участвали активно и жените-социалистки са настоявали пред ръководството на партията да подпише конвенцията, дори това е било отразено в техния официоз.

"Убеден съм, че ние като една държава с морал и хуманност не можем да не защитим жените. От БСП са двулични - в Европа говорят едно, в България гласуват друго. Ще приемем конвенцията с резерви, така че всички да са спокойни. Когато хората работят добре, за мен са добре дошли. Жалко е в България да страхуваш хората, а в Европа да се правиш на европеец. Готов съм да приемем всеки текст от Конвенцията с резерв, но тя касае основно защитата на жените", допълни Борисов от Давос. 

Според Цветанов обществото много сериозно е подведено за всичко, свързано с Истанбулската конвенция.

"Не знам дали има днес човек в България, който да не иска да защитим жените и децата от домашното насилие", каза още Цветанов. "Нуждаем се от повече запознаване и информиране на обществеността за целите ѝ", допълни той.

В отговор Жельо Бойчев от БСП коментира, че няма никаква двойнственост в поведението на партията спрямо конвенцията. БСП взима своите решения в своите органи и те са много ясни, добави той.
 
Каракачанов: Пробутва се джендър философия
 
Военният министър Красимир Каракачанов, чиято партия първа раздуха паника около документа, обявявайки, че България ще приема като бежанци "травестити от Иран", коментира в четвъртък, че обществото е разделено и огромната част от него не желае или изразява съмнения към конвенцията.
 
"Притеснителното е, че покрай тази конвенция по доста непочтен начин се пробутва нова идеология, нова утопия, т. нар. джендър философия, чрез която се прави опит да се замени биологичната роля на пола. Каквито и глупости да се изписват, ние се раждаме природно мъже или жени”, подчказа Каракачанов.
 
"В тази конвенция леко по терлици, през задния двор, се прави опит да се подмени биологичното понятие "пол” с понятието „социален пол”. Социален пол няма, има биологичен пол", допълни той пред бТВ.
 
Захариева: Няма да има последствия, ако България не ратифицира документа
 
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която още през 2016 година подписа документа в качеството си на правосъден министър, коментира в четвъртък, че е хубаво да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция, да се чуят всички гледни точки - не само на неправителствения сектор, но и на жертвите на насилие.
 
Според външния министър референдум по темата, както иска БСП, трябва да бъде "за" или "против" домашното насилие, защото за това става дума в конвенцията.
 
Екатерина Захариева подчерта, че оценява позицията на Светия синод, но по думите ѝ това е едно от становищата.
 
Министърът добави, че обществото трябва да разбере, че именно за това става въпрос в конвенцията, за да има информиран избор.
 
Тя посочи, че ако все пак, документът не бъде ратифицирана от парламента, няма да има никакви последствия за България.
 
"Просто ще покажем, за съжаление, че като че ли на думи искаме да сме част от демократичната общност, правим едно навън, а като се върнем тук, изместваме дебата и правим друго за лична употреба", каза Захариева.
Споделяне

Още по темата

Още от България