Борисов: Ако отсече и един чинар, Силистра остава без европари

Регионалното министерство няма да финансира европроекта в този вид, кметът Юлиян Найденов мълчи по скандала

Снимка: <a href="https://www.facebook.com/egoranova1/" target="_blank"><i>Фейсбук група "Да спасим чинарите на Силистра"</i></a>

Ако община Силистра не даде гаранции, че нито един чинар няма да бъде отсечен при ремонта на централната улица, няма да получи европейско финансиране за проекта. Това е наредил премиерът Бойко Борисов на регионалния министър Лиляна Павлова, съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък.

Освен това управляващият орган на оперативната програма "Региони в растеж" (ОПРР) трябва да провери и преразгледа проекта за реконструкция и рехабилитация на ул. "Симеон Велики” и площад "Албена” в Силистра, чиято стойност е над 5 млн. лв.

Веднага след разпореждането на премиера регионалното министерство съобщи, че няма да подкрепи проекта в сегашния му вид и препоръча на общината да се съобрази с общественото мнение.

Срещу изсичането на чинарите скочиха над 5000 жители на Силистра. Те се обявиха в защита на над 50-годишните чинари, които са естествена бариера срещу жаркото слънце и шума и филтър срещу отровните газове на автомобилите по централната улица.

Към момента община Силистра изглежда твърдо решена да премахне дърветата. Кметът Юлиян Найденов, който е от ГЕРБ, не е представил позицията си по въпроса. Mediapool не успя да се свърже с него – на стационарните телефони никой не вдига, не отговаря и на мобилния си телефон.

Заместникът му инж.Емил Гойчев, който обяви, че няма друг начин за реализацията на европроекта освен изсичането на дърветата, е излязъл в отпуск, каза секретарката му по телефона. Пресаташето на община Силистра също не вдига стационарния си телефон.

Скандалният проект е покрит и в пълна тъмнина. Той не е качен на страницата на община Силистра, каквото е евроизискването. Липсва и инвестиционната програма, която общината ще изпълнява по ОПРР.

Европроектът е на стойност 5.3 млн. лв. Той предвижда рехабилитация на централната улица "Симеон Велики" и бул. "Добруджа" и няколко по-малки улици в района, както и облагородяване на централния площад "Албена" и градинката в близост до основното училище "Кирил и Методий".

Община Силистра избира проект, който предвижда изсичането на 87 чинари, посадени в края на 50-те години на миналия век, въпреки че е имало алтернативен проект, предвиждащ запазването на дърветата.

Регионалното министерство няма да подкрепи европроекта

След намесата на премиера Министерство на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че няма да подкрепи реализирането на европроекта. В сряда ведомството на министър Лиляна Павлова информира, че е изискало пълна проверка по случая и информация от община Силистра по скандалния случай.

"Заданието няма да получи финансиране по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Това е становището на министерството във връзка с разпоредената от премиера Бойко Борисов проверка на обекта от страна на министър Лиляна Павлова", се казва в съобщението на МРРБ.

В него е посочено още, че по проектното предложение няма да се допуснат никакви дейности, преди МРРБ да получи уверение, че община Силистра е извършила пълна проверка относно подготовката и изпълнението на инвестиционния проект в частта, в която се предвижда изсичането на здрави дървета, при спазване на разпоредбите на Закона за устройство на територията.

"При актуализацията на проектната част община Силистра следва да отчете мнението на гражданското общество, включително и на експерти по ландшафтна архитектура и на други специалисти в областта", препоръчват от МРРБ.

Пълна проверка на скандалния проект

В сряда Управляващият орган на ОПРР поиска от община Силистра да се провери спазена ли е действащата нормативна уредба при съгласуването и одобряването на инвестиционния проект.

Общината трябва да отговори и на въпроса дали възлагането и изготвянето на инвестиционният проект е била предшествано от избор на идея за най-доброто обемно-пространствено решение.

Към момента Управляващият орган на ОПРР не разполага с информация за точния обем от дейности, предвидени в подадения на 20 юни 2016 г. от община Силистра европроект, се казва в съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

От него става ясно, че МРРБ не е било информирано за плановете на общината да отсече чинарите.

През настоящия програмен период Управляващият орган на ОПРР даде право на общините да бъдат междинни звена и сами да одобряват проектите, които ще реализират на територията си. Целта беше местните власти да поемат отговорност за тях и да се ускори работата им.

ОПРР все пак си запази правото да упражнява финален контрол преди да отпусне парите.

Предприета е стъпка за изискване на информация по проекта, "която да даде увереност на управляващия орган към етапа на вземане на решение за сключване на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за етапите по подготовка на проекта, процеса по съгласуване на инвестиционния проект и най-вече за проведените обществени обсъждания за избора на най-добрата проектна идея", се казва в съобщението на МРРБ.

Неформалната група "Силистра диша" е в пълното си право да изиска и проведе допълнителни срещи на местно ниво с общината, на които да бъдат обсъдени въпросите, предизвикали недоволство сред обществеността на града, се казва още в съобщението на МРРБ.

В него е посочено още, че "ОПРР е програма, която цели подобряване качеството на живот на хората в големите градове, включително и вписването на съществуващата среда в съвременните мерки за нейното подобряване". Това може да се постигне след публично обсъждане за вземане на най-доброто решение в полза на гражданите и екологичната среда, допълват от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?