Борисов: Ако считаме, че ще има война, преориентираме държавата

Президентът и правителството отново се разминаха за модернизацията на армията

Борисов: Ако считаме, че ще има война, преориентираме държавата

Президентът и правителството за пореден път се разминаха във визията си за модернизирането на въоръжените ни сили . Този път Бойко Борисов и Румен Радев говориха по време на форум за европейската отбрана, организиран в понеделник от председателя на ПЕС Сергей Станишев. Държавният глава настоя за приоритетна покупка на нова техника преди да се мисли за ремонтите на остарялото оборудване и въоръжение, докато премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов казаха, че двата процеса трябвало да вървят паралелно.

Двамата лансират от известно време тази теза, която обаче така и не са аргументирали с планове и разчети. "Визията" им се ограничава до епизодични коментари в стил раздумка на маса, от които не става ясно каква конкретно е стратегията на кабинета.

"Ако инвестираме в техника, която е пред разкапване, няма да останат ресурси за нова техника, която реално дава съвместимост и нови способности. Трябва на първо място да преценим какъв ще бъде пътят за новата техника, какви ресурси са нужни, какви способности постигаме и едва тогава да решим проблема с ремонтите на старата", предупреди Радев.

Борисов повтори от своя страна, че освен модернизацията на армията, държавата в момента има и други приоритети, като образованието, например, и средствата трябва да се разпределят внимателно.

"Модернизираме си армията като индустриално сътрудничество, ремонтираме си това, което имаме и работим да вземем ново", каза премиерът.

Нова техника или ремонт на старото съветско въоръжение

Основната теза на Румен Радев бе, че при ограничените ресурси инвестициите в старата техника, може да изяде ресурсите за истинска модернизация.

"Трябва да се преодолее технологичната бездна между нас и съюзниците ни. Ние не можем да допринесем съществено за европейската отбрана", допълни Радев и подчерта, че е важно какви са посланията, които излъчваме по отношение на проблемите на сигурността и инвестициите в нашата сигурност."

Той от месеци настоява за бързата покупка на нови изтребители – проектът, който бе в най-напреднал стадий в сравнение с тези за сухопътните и военноморските сили, докато парламентът не откри нарушения в процедурата, довела до избора на "Грипен" и не върна нещата в почти изходна позиция. Оказа се, че това е добро дошло за Каракачанов, чийто приоритет се оказа ремонтът на старите съветски изтребители МиГ-29, а не бързата им смяна със съвременна и съвместима с НАТО техника.

Борисов: Можем да сменим приоритетите, ако ще има война

В хаотичното си изказване на понеделнишкия форум Борисов сведе темата за военната модернизация до още по-голям абсурд, като заговори и за война, и за ракети.

"Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такава, трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари насочваме в тази посока. И на нас ни се иска всичко да стане, да не говорим, че трябва да подменим и ракетите, които имаме. За нас най-важното е образованието, ако преценим всички, че е друг приоритетът, връщаме назад", каза премиерът.

Каракачанов заяви, че ремонтирането на старата техника и покупката на нова трябва да се движи паралелно.

"Само с термина "въоръжението е старо и съветско" - чудесно, само че няма как да намериш необходимите средства в рамките на две, три или пет години, за да го замениш цялото това старо въоръжение… Трябва да се върви паралелно", посочи Каракачанов и добави, че трябва да се мисли и за мотивацията на личния състав.

По думите му с купуването на осем нови изтребители и два нови кораба проблемите няма да се решат и затова е необходимо да се ремонтират и модернизират старите фрегати и самолети, в които има още живот.

Каракачанов отново намекна за нередности в досегашните големи сделки в отбраната и пак не предостави конкретни данни, но се обяви за пълна прозрачност при новите проекти.

"Ремонт и модернизация. Защото е грехота, това което се вършеше 20 години - да се режат самолети по политически съображения или по някакви други скрити съображения да се отказват изгодни предложения като това на Германия преди десетина години", отбеляза Каракачанов пред журналисти.

Той каза, че върнатата от парламента процедура за купуване на нов боен самолет ще бъде обсъдена на Съвета по отбрана във вторник: "По въпроса какъв – казвам, че трябва да е нов. Сумата е фиксирана от парламента още през 2016 година – милиард и половина лева. В тази рамка, който предложи най-добрите условия за нов самолет, това е".

Борисов: Ген. Боцев да каже каква война ще се води

Премиерът Бойко Борисов използва форума, за да представи и предния си геополитически анализ.

Той коментира, че трябва да се изготви и ясен план за възможните заплахи. По думите му само преди шест месеца на Европейски съвет включително и френският президент Емануил Макрон е бил против общата европейска отбрана, но за няколко месеца всички са претърпели доста метаморфози, защото са видели огромна заплаха.

"Военните добре си дават сметка какво значи военен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция. Какъв отбранителен съюз ще има срещу този, ако се изпусне дипломацията и дойде време военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от този на Г-7. Същият ли е южният фланг на НАТО с тези нови съюзи, като имаме предвид и отношенията между големите европейски държави и Турция. Имаше време, когато унищожавахме и ракети. Как ще се предпазим с няколко самолета? Какво ще правим, ако няма европейски план? Генерал Боцев (началникът на отбраната) трябва да направи план, да каже каква война ще водим, как да ги посрещнем, откъде ще дойдат".

"Когато в света се говори за въоръжаване и превъоръжаване, нищо хубаво не е произлязло от това", добави той.

Визията на българските политици за обща европейска отбрана

Лидерът на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев каза от своя страна, че реализирането на общи проекти между различните страни може да доведе до по изгодни цени, а лидерът на БСП Корнелия Нинова призова "в областта на отбраната да поставим на първо място хората, а на второ място-техниката".

Освен това според нея трябва да се направи преглед на отбраната и да се приеме нов закон за отбраната и нов закон за резерва.

Министър Каракачанов постави риторичния въпрос може ли са се постигне обща европейска отбрана и даде следния отговор: "Може, ако ЕС се откаже или определени фактори се откажат от един ЕС на две скорости. Може, ако има повече политици в Европа като г-н Макрон".

"По отношение на сътрудничество във военно-промишлената област, ако този проект означава да бъдат включени всички онези страни, включително малките като България, в един справедлив, отворен принцип, има смисъл от това", добави той.

"Очевидно е, че Европа трябва да върви все по-обединена и по отношение на сигурността и отбраната. Това е моята лична оценка. Тук не искам да ангажирам Комисията по отбрана, но по-скоро това е усещане", заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по време на дискусията. Според него се забелязва обаче политическата воля и това е нещо положително.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?