Борисов: Ако ще и Луната да окупират, за Орешарски няма значение

От БСП критикуват действията на ръководството на Софийския университет

Сн. БГНЕС

За Орешарски и компанията, която представлява, ако ще да окупират и Луната – ще е без никакво значение, коментира в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод протестните действия на студентите от Софийския университет и наложената от тях блокада на Ректората.

”Това не са хора като нас, които заради хиляда души на Орлов мост да си подадат оставка и да искат държавата да е мирна и народът да ни подреди още веднъж. Въпреки че народът пак ни подреди като първи, тези се държат като победителите на изборите. Затова населението бушува”, каза Борисов по време на посещението си в сливенското село Ковачите.

”Това е противоестествено – ДПС и „Атака” заедно, Волен Сидеров да крепи ДПС на власт. БСП, която е прекръстила българските турци, да е в коалиция с тях. Това са все едно орел, рак и щука – събрани заедно и всички се гордеят с това, че ГЕРБ не е на власт. Защо, коя е гордостта? Че ГЕРБ прави църкви, магистрали, мостове, толкова неща”, коментира още той.

Според него няма смисъл всеки ден да се повтаря искането за предсрочни избори.

”Не виждам смисъл да повтаряме всеки ден – предсрочни избори. Докато не разберат, а явно не разбират, че най-правилното за тях като партия и най-полезното е да се направи веднага един служебен кабинет, предсрочни избори и както ни подреди народът, всички да се съобразяваме с това”, каза още Борисов.

В разговор със жителите на селото той се отклони малко от политическите теми и обясни: ”Моята баба за последен път беше на 74 години, когато ме накара да отида да копаем картофите на село. И на мен не ми се копаеше, обаче тя ме накара”.

В същото време депутатът от БСП Янаки Стоилов заяви, че окупационните действия на студентите нямат общо с демокрацията, въпреки че някои се позовават на нея. Според него ръководството на висшето учебно заведение би трябвало да се съобразява с волята на преподавателите и студентите. 
 
"Не се ангажирам да кажа каква е тя в момента. Ако то (ръководството на университета) подкрепя окупацията е съотговорно с тези, които в момента пречат университетът да бъде използван по неговото предназначение и да се занимава главно с образование и наука. На диалог не съм готов, защото диалогът трябва да се води преди да се предприемат такива действия", посочи Стоилов, цитиран от ”Фокус”.
 
Той е на мнение, че ръководството на университета е пропуснало да действа последователно и демократично, защото е трябвало да се обърне към ръководствата на факултетите или поне на тези, които използват сградата на Ректората и да действа съгласно волята на мнозинството преподаватели и студенти.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?