Борисов: Ами ако нахвърлят жени и деца по оградата? Дипломацията с Турция е важна.

Евродепутат: ЕС няма лостове да въздейства, за да се спре военната операция в Сирия

Борисов: Ами ако нахвърлят жени и деца по оградата? Дипломацията с Турция е важна.

Премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган имат ясна уговорка за бежанците. Това се разбра от думите на министър-председателя. Според него до момента турската страна спазва ангажиментите си.

"Към днешна дата мога да потвърдя, че Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението, на добросъседство и турските власти стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да се строим и да се подготвяме с лагери", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Според него дипломацията е много по-важна, отколкото силовите действия.

"Ако са жени и деца? Айде ако са мъже иди-дойде, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Дипломацията, споразумението, добросъседските отношения с Турция са важни", заяви премиерът.

Преди дни Ердоган заплаши, че ако Европа го смята за окупатор, той може да пусне над 3 млн. бежанци към континента.

Европейският съюз (ЕС) няма достатъчно ефективни лостове за въздействие върху Турция, за да спре военната операция в Северна Сирия. Това заяви пред БНР германският евродепутат Сергей Лагодински. Той е председател на съвместната парламентарна делегация ЕС-Турция. Според него съюзът е пропуснал възможността да бъде международен играч.

Голбално джудже

"Виждаме това и при ситуацията в Сирия. Не може просто да бъдеш глобално джудже и на следващия ден нещата да се променят. Просто ти нямаш необходимите лостове. Ние ги имаме като, например, финансиране, като перспективи за развитие на диалога с Турция, но те сега са застрашени. Но първо трябва да видим колко дълбоко ще стигне тази операция, колко ще продължи, какви ще са последствията. Тя обаче заплашва всички тези надежди, които имахме, за развиването на нормални отношения с Турция", заяви Лагодински.

Според него България също може да понесе последствия заради действията на Турция. Те могат да предизвикат нова бежанска вълна, обясни евродепутатът.

В петък премиерът Бойко Борисов обяви, че българските власти нямат притеснения. Военният министър Красимир Каракачанов пък каза, че армията има готовност да реагира в рамките на 24 часа, ако има струпване на границата.

Междувременно се очаква, че на срещата на върха на ЕС следващата седмица може да се обсъждат санкции срещу Турция. Президентът Реджеп Ердоган заплаши, че страната му е готова да пусне над 3 млн. бежанци към европейските страни. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отвърна, че Европа няма да приеме бежанците да се използват като оръжие.

"Турция трябва да разбере, че основните ни тревоги са, че тези действия могат да доведат до нова хуманитарна катастрофа, което би било неприемливо. Ние няма да приемем бежанците да бъдат използвани като оръжие, за да бъдем шантажирани. Вчерашните заплахи, отправени от президента Ердоган, са абсолютно не на място", каза той.

Няма да спрем

Турция няма да прекрати военната си операция, независимо кой какво казва, заяви Ердоган. Той за пореден път повтори, че целта била да се прочистят терористите.

"В никакъв случай няма да отстъпим нито крачка назад или да спрем. От ляво и отдясно ни заплашват да прекратим операцията. Но ние ще продължим нашата борба и след 32-ия километър от границата. Ние обявихме, че този регион ще бъде зона за сигурност на около 4 млн. сирийски бежанци, които живеят в нашата страна. Сред тях има и араби, и кюрди, и ние пазим правата на всички. Ние се грижим за тях, другите само приказват без да оказват помощ. Ето защо ще продължим да отстояваме нашето право, за да има сигурност и стабилност в региона", каза турският президент.

Приятелски огън

Американски части са били изтеглени от зоната на турската операция в Сирия, защото снаряди паднали в близост до тях.

"Турция насочи значителни сили в Сирия. В неделя вечерта стана ясно, че Ердоган възнамерява да вкара войска. Там ние имахме най-малко 60 души. Те не можеха да останат на място и да си гарантират сигурността. Президентът Тръмп взе решение да ги прехвърли на 20-30 км от това място", зави американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от БГНЕС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разрешил на финансовото министерство да наложи санкции на Турция, съобщи финансовият министър Стив Мнучин. Засега обаче американската администрация се ограничи само със закани.

"Санкциите може да са много сериозни и се надявам, че няма да ни се наложи да ги използваме. Но можем да спрем турската икономика, ако трябва", заяви Мнучин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?