Борисов, Ананиев и Ангелов на прокурор за детската болница

Служебният здравен министър възроди идеята "Лозенец" да стане педиатрия временно

Борисов, Ананиев и Ангелов на прокурор за детската болница

Министерството на здравеопазването е дало на прокуратурата проекта за строителството на детската болница на кабинета "Борисов", тъй като има съмнения за поредица от закононарушения, които са ощетили държавата. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на изслушване в парламента по темата за детската болница. Най-фрапиращото нарушение според Кацаров е, че създадената от правителството държавна здравна инвестиционна компания, която управлява проекта, е превела авансово 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на "Главболгарстрой" (ГБС), без да има законово основание за това. Причината е, че авансът е за строителни дейности, а това се е случило без да има издадена виза за проектиране. Освен това се оказало, че здравна инвестиционна компания има ѝ дублиращо дружество със същото ръководство и предмет на дейност.

"Ние сме изпратили всички материали по делото на специализираната прокуратура за извършване на проверка и евентуално установяване на данни за нарушение на всички длъжностни лица, ангажирани по този казус – министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и членовете на съвета на директорите на двете дружества", обяви Кацаров.

По-късно от специализираната прокуратура казаха, че АДФИ и КПКОНПИ ще извършат проверка по сигнала на Кацаров и случаят е разпределен на прокурор. Здравният министър съобщи още, че на здравната инвестиционна компания е разпоредено да изиска връщане на аванса от ГБС, както и да започне процедура по прекратяване на договора, тъй като той е нищожен и с невъзможен предмет на дейност. Това е така, защото се оказа, че болницата не може да бъде построена в рамките на съществуващата обществена поръчка (повече ТУК). Болница на мястото на стария строеж в двора на Медицинска академия може да бъде построена само ако той бъде съборен и тя се изгради наново, а не като реконструкция на скелета, какъвто е предметът на съществуващата поръчка.

Кацаров съобщи, че тъй като здравната инвестиционна компания не е предприела нищо от рапореденото, целият ѝ борд ще бъде сменен.

Той каза, че истинската жертва на тази "грозна картина" са децата, които се лекуват в ужасни условия. Същевременно изграждането на нова болница от нулата ще отнеме 6-7 години. Затова той предлага временно като детска болница да бъде преустроена бившата правителствена "Лозенец" - стара идея, която сега отново се връща на обществено обсъждане.

ГЕРБ: Зад атаките са интереси за усвояване на 8 млн. за проектиране

Бившият здравен министър Костадин Ангелов заяви, че всичко е законно и атаките срещу съществуващия договор са заради интереси за усвояването на 8 млн. лева за проектиране. Ангелов каза, че при проверката на прокуратурата ще се изясни кой е искал съществуващият договор да бъде прекратен, за да получи 8 млн. лева за проектиране.

"Вие имахте за цел да създадете усещане, че е свършено нещо нередно и са взети едни пари незаконно. Единственият пострадал от вашите действия, г-н Кацаров, ще бъдат българските деца", каза Ангелов.

Бившият здравен министър Кирил Ананиев също отхвърли като манипулации обвиненията на Кацаров, че проектът е бил невъзможен от самото начало и става въпрос за схема.

Възражда се идеята "Лозенец" да е детска болница

Депутати от ГЕРБ и БСП припомниха, че превръщането на "Лозенец" в детска болница е обсъждано в миналото и тогава идеята е била отхвърлена като неприемлива. Сега, обаче, около идеята се формира известен консенсус.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов постави въпроса може ли действително всички детски клиники да се пребазират в "Лозенец".

Десислава Атанасова от ГЕРБ попита Кацаров какво му пречи като принципал на болница "Лозенец" да вземе решение да я превърне в детска и защо до този момент не го е направил. Иначе Атанасова каза, че ГЕРБ би подкрепила такова решение и припомни, че вече са го предлагали.

"Защо партия ГЕРБ, която 10 години управлява, не е взела това решение, а е направила схема за невъзможен и неизпълним строеж на детската болница", попита на свой ред Кацаров.

Той заяви, че болница "Лозенец" е едно от възможните решения и действително е в правомощията му да го направи, но е добре да има съгласие от всички политически партии по този въпрос.

Д-р Таня Андреева от Демократична България изрази опасения временното решение да не се превърне в постоянно, но посочи, че за момента това е единственият изход, който вижда като педиатър и майка. По думите ѝ обаче трябва да се направи внимателна преценка кои точно структури да се преместят в "Лозенец".

Кацаров каза, че на този етап не може да отговори кои точно структури да се преместят и това ще е предмет на анализ от специалистите.

Д-р Александър Симидчиев от Демократична България постави въпроса как детската болница да бъде и координиращ център за профилактика, така че да има максимална полза за детското здраве.

Кацаров каза, че "Лозенец" е възможно най-луксозно обзаведената болница, така че всички предпоставки са налице.

Споделяне

Още по темата

Още от България