Борисов: Анексирането на Крим прави България уязвима

Сн.: БГНЕС

"Ние продължаваме да сме против [анексирането на] Крим, защото когато границите се променят със сила, България става уязвима", заявява лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в интервю пред Ройтерс, публикувано във вторник. Отношенията с Русия са чувствителна политическа тема в страната, която по време на Студената война бе близък съюзник на Русия, отбелязва Ройтерс, напомняйки, че и двете държави пишат на кирилица и имат сходен език.

Социалистите, чиято партия е правоприемник на бившата компартия, обещават да блокират каквото и да удължаване на санкциите на ЕС срещу Русия заради анексирането на Крим, напомня агенцията.

"БСП е против продължаването на санкциите, защото те накърняват българския национален интерес, българската икономика, земеделие, туризъм. Изгубихме от тези санкции", каза в края на миналата седмица Корнелия Нинова пред Ройтерс. Агенцията тогава уточни, че "никоя страна от ЕС не може да налага вето върху удължаването на санкциите, за чието одобрение е достатъчно квалифицирано мнозинство сред страните членки. България, обаче, поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2018г. и това дава платформа за възгледите на София по този въпрос".

България трябва да работи за задълбочаване на интеграцията си в ЕС колкото е възможно по-бързо, казва още Борисов пред Ройтерс. Агенцията посочва, за битката на предстоящите избори между ГЕРБ и социалистите, които изпитват по-големи симпатии към бившите съветски господари на България.

Членството на България в ЕС, макар че не е модно да се говори за него сега в България, е най-хубавото нещо, което ни се е случвало, твърди Борисов.

“Движим се в правилната посока. Сега трябва да предприемем най-сериозни усилия за борба с корупцията и контрабандата... Това са неща, които можем да направим", казва Борисов.

Агенцията припомня, че България е подложена на проверки от ЕС за борбата с корупцията и организираната престъпност - проблеми, които са помогнали да намалее подкрепата за ГЕРБ от 32.7% на изборите през 2014г. на прогнозните 29.8% преди парламентарния вот в неделя.

Споделяне

Още от Избори 2017