Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов анонсира кабинет тип "Орешарски" с мандат до юни 2015 г.

Първото решение на НС след заклеването ще е да смени шефа на БНБ

41 коментара
Лидерите на БСП и ГЕРБ Михаил Миков и Бойко Борисов демонстрираха разбирателство въпреки липсата на съгласие за участие на социалистите в правителство. Сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лансира създаването на правителство тип "Орешарски", което да управлява до 1 юли догодина, когато да се проведат нови парламентарни избори едновременно с местните. Причината е невъзможността да се формира стабилен кабинет с максимално широко участие, включващ не само Реформаторския блок и Патриотичния фронт, но и БСП и други партии, при това обвързани с коалиционно споразумение и включване на техните лидери в управлението.

Бойко Борисов обяви вижданията си след среща с лидера на БСП Михаил Миков в неделя сутринта, когато Миков заяви позицията на партията си, че остават в опозиция и отказа предложението на ГЕРБ да стане председател на Народното събрание. Борисов съобщи, че в близките дни, след като новият парламент вече е формиран, ще предложи лидерска среща на партиите в НС, на която да се търси изход от създалата се ситуация.

Лидерът на първата политическа сила се дистанцира от правото и отговорността за съставянето на правителство като обясни, че мандатът на ГЕРБ "не го приемаме като наш", защото с решението на БСП да не се опитват да правят кабинет с техен мандат "на практика изчерпва всички други възможности".

Междувременно обаче ще на първото си заседание след учредяването в понеделник Народното събрание ще смени управителя на БНБ Иван Искров и цялата управа, каза Борисов, а думите му бяха подкрепени от Миков.

Към днешна дата лидерът на ГЕРБ не приема формулата за правителство с програмна подкрепа, но без участие на политически представители на подкрепящите партии, каквато договорка бе постигната в четвъртък с Патриотичния фронт (ПФ). Мнението му предизвика изненада, защото след преговорите с ПФ Румяна Бъчварова от ГЕРБ напълно подкрепи тази формула и заяви, че ГЕРБ приемат подписа под програмата като коалиционен ангажимент и че именно такова програмно споразумение ще бъде подписано и с РБ, и с останалите евентуални участници в бъдещия кабинет.

"Аз съм готов да подпиша на всички партии споделена програма. Тя няма абсолютно никакво морално право или каквато и да е стойност", разясни Бойко Борисов в неделя.

По думите му с РБ са говорили за "коалиционно споразумение, разписано ясно", а "ПФ твърдо заявиха, че са взели политическо решение лидерите да не участват в изпълнителната власт, а да подпишем на базата на тези 80-90 точки програма, която да се изпълнява, но за мен това не е достатъчно".

Той разясни, че на практика ще има правителство на ГЕРБ и Реформаторите с коалиционно споразумение, Патриотичен фронт, който би подкрепял тази програма евентуално или докогато прецени.

"Тогава и аз ще дам мои експерти и ще остана в парламента"

"Споделената отговорност, когато се влиза в такава криза и има такива проблеми, означава, че трябва да влязат лидерите в коалицията. В противен случай не виждам защо от ГЕРБ да дадем най-доброто, което имаме, а да не подходим по същия начин".

"Тогава и аз ще дам мои експерти и ще остана в парламента...Но не виждам по-дълъг мандат от 1 юли и с цялото си убеждение, че който назначим за премиер при такава ситуация, няма да срещне подкрепа от Брюксел", каза Борисов и уточни, че при това положение той няма да е министър-председател.

"Поставят ми се куп условия, за да не може да се реши едно неизвестно и аз станах изведнъж най-диалогичния, най-разбрания, най-добрия, само и само да направим нещо стабилно”, продължи той.

Патриотичният фронт потвърди отказ от участие в правителството

По-късно в неделя парламентарната група на Патриотичния фронт препотвърди решението си да не участва в евентуално правителство, независимо с мандата на която и да е политическа партия. Съюзът НФСБ-ВМРО очаква подписването с ГЕРБ на програма за стабилно управление на страната.

Диалогът не трябва да се води чрез медиите, още повече, след като сме провели вече два кръга на преговори и очакваме подписването евентуално на програма за стабилно управление, каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Другият съпредседател Красимир Каракачанов заяви, че ПФ ще предложи на бъдещото правителство единствено експертен потенциал: "Ние нямаме никакви претенции кого ГЕРБ ще излъчат за министър-председател или за министри, но за нашата коалиция, имаме пълното право сами да решаваме".

Така възможността за някакъв вид тройна коалиция на ГЕРБ, РБ и ПФ, която би имала 126 депутати при необходимост от 121 за правителствено мнозинство, пропада. АБВ вече заявиха, че не биха участвали в дясноцентристка тройна коалиция, а в такава на ГЕРБ с БСП, каквато също е невъзможна след отказа на социалистите.

"Безотговорно" правителство тип "Орешарски" и "избори 2 в 1"

Сценарият, описан от Борисов в тази ситуация, звучи така:

"В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакъв тип решаващо правителство, заковаваме примерно 1 юли, за да има време две в едно да направим изборите, и парламентарните, и кметските, да не харчим пари и дотогава просто е нулево време или не се занимаваме с политическо говорене – решаваме само наболелите проблеми... Вариантът тогава да не влезем веднага в избори, а да направим две в едно, което е правилното, е да намерим тип управление. Наричам го "Орешарски“, защото то е безотговорно, никой не носи политическа отговорност. Накрая пасивите са за някой друг, за да направим изборите на 1 юли, две в едно. И на това съм съгласен. Тогава аз няма да съм премиер, разбира се, в такава ситуация".

Междувременно Борисов упрекна РБ за отказа им да приемат включване на БСП в управлението. "Фигури в Реформаторския блок карат останали партии да бъдат много тежко настроени към нас. От друга страна, условията на Реформаторите по никакъв начин да не се търси широка коалиция между двете леви и двете десни партии, Патриотите задължително да поставят условия от тях, с които аз се съобразявам и ни праща в парламента с едното правителство на малцинство".

По думите му ПФ се държат "изключително отговорно", но в същото време "предлагат да подписваме споразумение, което обаче без участие на техните лидери във властта, не считам, че е достатъчно поемане на отговорност".

Борисов не приема заявката на останалите политически лидери да не влизат в управлението.

"И като се има предвид, че лидерът на БСП ще остане в парламента като опозиция. Това, което от г-н Радан Кънев съм чул, че той иска да стане като шеф на парламентарна група без да влиза в един кабинет, при положение, че Валери Симеонов и Каракачанов остават вътре в парламента, не участват в правителство. Разбира се, каза :"Ще дадем експерти, ще подпишем под тях“. По никакъв начин не искам да ги обидя или да поставя под съмнение подписа им, но когато става въпрос за стабилност, личното участие е изключително важно и в един момент може да се окаже, че основните политически фигури… знаете, че лидерът на "България без цензура“ пък е в Брюксел, решенията, които кабинетът ще взима могат да бъдат бламирани по всяко време, а и може подкрепата към кабинета да се оттегли във всеки един момент, защото в едно управление може да се намери кусур, което не гарантира стабилност", каза Бойко Борисов.

"Обсъдих с г-н Миков утре, или във вторник, когато вече сме в парламента, да проведем една лидерска среща и всичките тези неща да си ги изговорим на лидерската среща, защото мандатът по конституция е даден на ГЕРБ, но тъй като той е единствен възможен, аз го приемам като мандат на всички партии и заедно да решим как да се управлява", допълни той.

В противен случай трябва да отидем на предсрочни избори. Зимата е много тежка, проблемите са изключително големи, каза Борисов.

БСП ще бъде отговорна опозиция

"Високо оценявам начина, по който г-н Борисов проведе консултациите – откровено, открито, с ясна обменена позиция в тези консултации за отговорността", заяви лидерът на БСП.

"Аз смятам, че една партия може да бъде отговорна и като опозиция, и когато резултатите от изборите са такива, смятам, че само участие в коалиция ще бъде разчетено твърде странно от българските избиратели, по отношение на БСП. Иначе нашите вътрешнопартийни проблеми съществуват, но не тук е мястото аз да ги коментирам", каза той.

В необичаен дух на колегиалност и уважение, Борисов също благодари на Миков, изразявайки разбиране към позицията му на сравнително нов председател на БСП.

"Поне разчитам да не повтаряме грешките от миналото. Именно за това, аз понеже като партия и като лидер на партия съм си направил моите поуки от грешките, се надявам поне оттук нататък да не допускаме такива", каза лидерът на ГЕРБ.

"И да не се сърдим на президента"

"И не бива тогава да се сърдим на президента, че на всеки 2 месеца, му даваме за по 3 месеца да управлява. Това според мен не е добре за България, на практика виждате, че премиери не ходят в Брюксел, а всъщност в Брюксел ходят премиери, там е оперативната власт и в момента България не печели от това. Вече проблемът с отношенията между властите, сиреч президентската власт се изкарва на съвсем друго ниво и той не ни е виновен. Ако ние продължаваме по същия начин още три месеца ще има служебно правителство и то трябва да решава, без парламентарен контрол. Така че те дори и много добре се справят. Аз това му казах на господин Миков, ако беше друг президент с толкова власт 1 година, непрекъснато да получава служебни правителства, които пряко си назначава, пряко си ръководи, щеше да е друга ситуацията в държавата", коментира Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. kalapot
  #41

  ОЩЕ МАЛКО ВРЕМЕ МУ ОСТАНА НА ТОЗИ ДОКТОР НА ПОЖАРНИКАРСКИТЕ НАУКИ ДА АНОНСИРА КАКВОТО И ДА БИЛО. ГАДНА РАБОТА.

 2. Майк
  #40

  Боко е достигнал отдавна нивото си на некомпетентност. Още щом е оставил маркуча го е почувствал и поради това му е едно криво..

 3. Диана
  #39
 4. гаргамон
  #38

  Баце, пиниза е да не играеш с белезани и наредени карти ... да не искаш да играеш само всичко коз и у теб да са 4 валета и 4 деветки!!!!! Значи пиниза е да управляваш в трудно време и при трудни условия .... га ти оставят десетки милиарди само да си ги харчиш е лесно и всеки го може!!!!

 5. Иван Сусанин
  #37

  Тиквата е уплашен и никакъв премиер не ще да става, защото все повече разбира, че народа ще го убие с камъни, веднага след като си получи сметките за ток през ноември и декември, а и цените на всичко ще нараснат с 10% . И пак през януари трябва да вдигат тока с още 10% . Така е, защото той даде лицензи на всичките ВЕИ, които имат 5 до 10 пъти по-високи цени от АЕЦа, и тези ВЕИ сега произвеждат 28% от всичкия ток. Народът все още не е разбрал какъв хомот са му надянали, но като разбере, Тиквата я чака лошо, много лошо. Има изход - да се отнемат лицензи и да се наложат такси, както направи Орбан в Унгария, но Тиквата няма топки за това. Защото е Тиква.

 6. В и К
  #36

  Не бива да забравяме, че миховисти, догановци, гоцета, патриотари и атакаджии могат също да сътворят сламена коалиция. И доколкото има мегдан за далавери с московските им покровители, според мен точно това ще се случи.

 7. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #35
 8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #34
 9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #33
 10. поп Грую
  #32

  НЯКАКВО НЕДОКЛАТЕНО КОМУНЕ VALDAY РЪСИ САМО ЦИНИЗМИ ЗАЩОТО ТОЛКАВА СА ГО НАУЧИЛИ В ГЕРБ-АДЖИЙСКИТЕ КУРСОВЕ ПО ОГРАМОТЯВАНЕ. АЛО ,АДМИНИТЕ СПИТЕ ЛЕ БЕ ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.