Борисов атакува бТВ: Вие сте "Божков ТВ"

Новата шефка на СЕМ не знае защо България е 111-та по свобода на медиите

Борисов атакува бТВ: Вие сте "Божков ТВ"

Премиерът Бойко Борисов на два пъти директно нападна репортер на бТВ с думите, че работи за "Божков ТВ". Преди това журналистката зададе редица адекватни въпроси на Борисов за историята с есемесите на Владислав Горанов, за Васил Божков и ситуацията в "Левски". Това очевидно го изнерви, защото преди това с усмивка обясняваше, че българите са големи късметлии, че точно той ги управлява.

Премиерът първо обясни на репортерката на бТВ, че телевизията "дава възможност да се упражняват на негов гръб". бТВ направи няколко ексклузивни интервюта с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, но спази журналистическите стандарти и отрази реакцията на засегнатите страни. За Борисов това явно е недостатъчно.

Въпросите за "Левски"

Журналистката на бТВ изнерви премиера с въпрос дали е водил в миналото разговори с Васил Божков да стане акционер в "Левски"

"Г-жо, няма на "Божков ТВ" да се хвана на въпроса. Извинявам се".

На друг въпрос, че той все пак трябва да реши нещо за акциите на"Левски", премиерът повтори: "Госпожо, "Божков ТВ" не ме касае".

"Извинявайте, ама вие утре може да ми прехвърлите и вашата къща с децата! Как така без да ме питате ?!", ядоса се Борисов на репортерката на бТВ, която репликира, че явно законът го позволява. "На мен законът ми позволява да кажа, че вие сте просто едни негодници и не искам дори да чувам за вас!"

Репортерката на бТВ не се отказа и продължи да задава въпроси, включително за комуникацията между Божков и Владислав Горанов. Тя попита премиера дали есемес комуникацията между министри и бизнесмени е нещо нормално.

Накрая Борисов отсече: "Добре, г-жо, желая ви лек ден на вас. Лек ден". Премиерът никога не си е позволявал да нарича по този начин "Нова телевизия", докато беше в сила рекламния договор между телевизията на Кирил Домусчиев и лотариите на Васил Божков.

Той се обърна демонстративно и започна да отговаря на въпроси от други журналисти. Преди това бТВ телевизията бе критикувана и от главния прокурор Иван Гешев, защото съобщи за опити за изнасяне на безценната антична колекция на Божков в чували.

Още докато караше джипката си Борисов започна да говори за критични медии, в частност за вестник "Сега".

"42% по-ниска цена на газа. Е, как после издателите няма да ме плюят и ме окарикатуряват всеки ден(има се предвид издателят на "Сега" Сашо Дончев, собственик на "Овергаз"). Ето това ще остане в историята всеки ден", каза Борисов, имайки предвид газопроводите.

Преди няколко месеца премиерът нарече репортерите "мисирки", докато се опитваха да му зададат въпроси за конфликта му с президента Румен Радев. Последва остра реакция от редица журналистически организации, включително "Репортери без граници".

бТВ: Изказването на Борисов е тревожно

В събота вечерта бТВ излезе с позиция, с която обявява: “В светлината на фактите намираме за тревожно, че премиерът Борисов нарича bTV, телевизия с доказано висока репутация, „Божков ТВ“, на базата на неверни твърдения, разпространени от други медии“

“бТВ работи по най-високите журналистически стандарти, като отразява новините и събитията по обективен и безпристрастен начин“, се казва в коментара на медията.

Телевизията напомня, че “Национална лотария“ на Васил Божков е била NOVA Broadcasting Group, bTV Media Group и други медии.

“Национална лотария“ беше лицензирана от държавата. Компанията беше един от многото рекламодатели. Новините и актуалните предавания на bTV Media Group са абсолютно обективни и безпристрастни. bTV Media Group се придържа към фактите, а ръководството на компанията нито е имало близък контакт с г-н Божков, нито е получавало каквито и да е покани“, се казва в коментара на медията.

Не знам защо сме на 111-та позиция

В събота сутринта новоизбраната председателка на СЕМ Бетина Жотева каза пред БНТ, че за нея е обидно мястото на България в класацията на международната организация "Репортери без граници".

"Бих помолила "Репортери без граници" да ни обясни как е изчислила, че България е при Того и Гана по отношение на свободата на медиите", каза тя.

Според нея трябва да е ясна извадката - колко души и какви хора са питани, какви въпроси са им били зададени, за да се стигне до този извод.

"Това (111-то) място е обидно за голяма част от журналистите у нас", отбеляза Жотева.

Един от упреците на "Репортери без граници" е,че при новото ръководство на БНТ вече е проправителствена телевизия. Организацията казва същото и за "Нова телевизия", която съкрати редица журналисти през последната година и половина.

Споделяне

Още по темата

Още от България