Борисов: Атентат в Буново имаше и при "най-яките служби" и Възродителния процес

Премиерът се ядоса на опозицията за внесения вот на недоверие

Борисов: Атентат в Буново имаше и при "най-яките служби" и Възродителния процес

“Бомбени атентати в България имаше и когато имаше най-яките служби и се извършваше Възродителният процес”. Това накратко бе отговорът, който министър-председателят Бойко Борисов даде на опозицията за терористичния акт в Бургас, който е първият в историята на страната от времето на комунизма и предизвика напрежение в глобалната политика.

В общи линии това беше и единствената информация, която премиерът даде на Народното събрание за атентата, при който загинаха 7 човека.

От думите му в петък стана ясно, че очевидно се е обидил на опозицията, която внесе вот на недоверие към кабинета заради унищожителния доклад на Европейската комисия, излязъл в деня, когато гръмна смъртоносната бомба на бургаското летище.

"Декларациите ви се нуждаят от отговор, но доколкото разбрах вие нямате тази нужда, защото във вторник има вот на недоверие към правителството. Така че за един-два дни дали ще информирам или не, не виждам голяма разлика, а и да има някаква политическа стабилност явно не ви касае", обърна се Борисов към опозицията по време на парламентарния контрол в петък.

В атентата в Буново жертвите бяха пак толкова и само щастливо стечение на обстоятелствата не доведе до повече жертви и ранени, каза Бойко Борисов.

Атентатът на гара Буново стана на 9 март 1985 г., в него загинаха 7 души, когато, по думите на премиера към БСП, "имаше най-яките служби, когато се извърши Възродителният процес, независимо, че сега сте се прегърнали с ДПС".

Премиерът заяви също, че “ако имаше политическа класа в България във ваше лице, щях да съм готов на дебат, но вие веднага – на вота”.

Все пак министър-председателят обясни, че "службите в момента работят много активно”. “Надявам се в рамките на 3-4 дни, тъй като има процесуално-следствени действия, които изискват технологично време, от днес се работи вече по самия взрив", каза още Борисов.

Той отбеляза, че никой не е пречил на процесуално-следствените действия и похвали службите, че 24-часовата зона е била достатъчна, за да си свършат работата и летището в Бургас да бъде пуснато.

По-нататък в парламентарния контрол Борисов отново отклони въпроса за пробив в системата за сигурност и напомни за атентатите в западноевропейски държави. Малко са държавите, на които не им се е случвало, каза той. Това е можело да стане и пред хотела, и пред ресторанта, но по думите му мястото не било избрано случайно.

Според премиера също трябва да се изчакат техническите характеристики на бомбата, защото има значение как е взривена тя. “Механично, ръчно, дистанционно, дали е знаел, че носи бомба или не”, каза още Борисов. И добави, че никой не е предотвратил терористичен акт с атентатор-самоубиец.

Преди премиерът да се скара на опозицията, от Коалиция за България обявиха, че “терористичният акт на летище Бургас на 18 юли означава, че има пробив в мерките за сигурност и системата за безопасност, но за това има персонална отговорност, която тепърва ще се изяснява, но има и политическа отговорност и тя е на премиера и на правителството”.

Според Ангел Найденов управляващите не се справят със задачата да опазват хората в България.

Депутатът попита също дали службите ни за сигурност са разполагали с предварителна информация за подготвян терористичен акт и, ако е имало такава информация, какво е предприето за предотвратяване на атентата. Преди ден премиерът, президентът и вътрешният министър обявиха, че индикации за готвения атентат не е имало.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов призова премиера да даде отговори на повдигнатите въпроси, което стана причина и за яда на Борисов. “Каня ви на трибуната да отговорите на тези декларации, които бяха произнесени от парламентарните групи. Въпросът е толкова сериозен, че няма по-сериозен от него. Става дума за националната сигурност. Вземете отношение към това – пробив ли е, не е ли пробив в националната сигурност”, добави Костов.

По думите му става дума за пробив в националната сигурност на страната, тъй като има извършен международен терористичен акт. “Поне застанете и дайте някакви аргументи. Мълчанието е необяснимо”, посочи Иван Костов.

Народният представител от ДПС Юнал Лютфи излезе с декларацията, в която защити исляма като религия и призова да не се прави паралел между втората най-разпространена религия в света и международния тероризъм.

"Грешно ще бъде, ако говорим за исляма – втората религия в света, и сложим знак за равенство между исляма и тероризма. Тероризмът няма религия, народност и граници", заяви Лютфи от парламентарната трибуна. Нито една държава не е застрахована, терористичен акт може да бъде извършен от мюсюлманин, християнин, будист, атеист, допълни той.

За сметка на това пък лидерът на “Атака” Волен Сидеров отново разви тезата си за съществуването на ислямски фундаментализъм в България.

Какво прави България е сложният и много тежък въпрос, каза Сидеров и добави, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е била абсолютно неподготвена, защото направленията по тероризма отдавна са разбити заради водената от предишни и сегашното правителство политика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?