Борисов: Аз не допуснах Бриго за координатор на спецслужбите

Борисов: Аз не допуснах Бриго за координатор на спецслужбите

Изявлението на Бриго Аспарухов, че неговият приятелски съвет към Симеон Сакскобургготски е причина за назначаването ми в МВР, е част от активно мероприятие срещу мен, заяви пред Mediapool в понеделник столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В същото време бившият главен секретар на вътрешното ведомство заяви, че именно благодарение на неговата съпротива не е допуснато Сакскобургготски да назначи бившия кадрови офицер от ДС и шеф на НРС Аспарухов за координатор на спецслужбите в МС.

“Мисля, че в едно телевизионно интервю още през 2003 г. ясно заявих своята позиция по този въпрос. Поради тези причини твърденията на Аспарухов са крайно несъстоятелни”, добави Борисов.

Според повечето официални и неофициални информации от есента на 2003 г., категоричната съпротива на НАТО и на отделни лидери на страни членки на пакта стана причина тогавашният премиер Сакскобургготски да се откаже от назначението на Аспарухов.

Борисов допълни пред Mediapool, че кандидатът на БСП ще бъде основен негов опонент на предстоящия вот.

Сдържаща мисия за спасяване на правителствения мандат?

Самата БСП обаче не е единна в подкрепата си към Аспарухов и в момента оттам идват всевъзможни обяснения за номинирането му.

Едната е, че Бриго е успял да убеди премиера и лидер на БСП Сергей Станишев, че той е “създал” Борисов и само той може да го “извади от строя”. Задачата не била Бриго да бие Бойко на изборите, а да действа “въздържащо” на аспирациите му да провокира обществени недоволства и вълнения, които да доведат до предсрочни парламентарни избори. Защото за БСП първият и най-важен приоритет е да изкара мандата си докрай, а ГЕРБ и Бойко Борисов се явяват заплаха именно в тази посока, твърдят социалисти.

Същинската цел на включването на Бриго Аспарухов в надпреварата не е спечелването на изборите, а подронване на позициите на партия ГЕРБ и дискредитирането ѝ, смята и шефът на пресцентъра на бившия премиер Жан Виденов Красимир Райдовски, който е работил като офицер от Първо главно управление (разузнаване) на бившата Държавна сигурност е бил колега на Аспарухов.

Аспарухов ще накара Борисов да съсредоточи цялото си внимание в София и да изпусне контрола над структурите на ГЕРБ в страната и да доведе до по-слабо представяне на местния вот.

Близкият до БСП социолог Михаил Мирчев също намекна в понеделник пред БНТ, че има папки и информация за дейността на Борисов и като МВР-шеф, а и като частен охранител, които няма как да не са достояние на лица от службите като Бриго Аспарухов. Мирчев напомни за анализи на чужди банки, цитирани от американско издание, според които Борисов е свързан с мафията. Той не обясни защо до този момент службите под ръководството на БСП –министъра Румен Петков пазят Борисов и не са изкарали нищо срещу него. Вероятно също с идеята да го “държат” на къса сиджимка, допусна друг социалист, според който в бъдещия Столичен общински съвет БСП и ГЕРБ ще управляват в коалиция.

Отмъщение на Овчаров

Кандидатурата на Аспарухов е и блестящо отмъщение на Румен Овчаров заради атаката от партията и извън редиците ѝ срещу него, която го свали от министерския пост, каза още Райдовски. Овчаров бе обвинен в корупция, но не бе извадено нито едно доказателство, поради което сега Овчаров се държи като невинна жертва и морален победител.

Аспарухов бе предложен лично от Овчаров, а вероятно Станишев се е съгласил именно заради заплахата ГЕРБ да стане първа политическа сила на следващите парламентарни избори.

Овчаров “връща” и на президента Първанов, който не го долюбва от времето, когато са били съперници за лидерския пост на БСП. По същата причина и Бриго Аспарухов не е в добри отношения с Първанов. Преди редовния партиен конгрес през 1998 г. Аспарухов открито е обяснявал, че Първанов не е лидерът, от когото има нужда БСП. А са известни и приятелските отношения на президента със столичния кмет, които датират още от времето, когато Борисов е бил шеф на охранителната фирма “Ипон”, а Първанов – лидер на БСП.

В политическия пъзъл фигурата на Аспарухов заема и евентуално свързващо място между БСП и НДСВ, каквото друга кандидатура на БСП за столичния град трудно би заела. Симеон Сакскобургготски има връзки в миналото с Бриго, които не са за подценяване и които царят не може да пренебрегне. Тогава е твърде вероятно той да призове партията си да подкрепи Аспарухов на изборите, което ще има повече знаков характер, поради изключително слабите позиции на царската партия в последните месеци.

Преди две десетилетия пътищата на Симеон Сакскобургготски се преплитат с Атанас Тилев, българин, живеещ и работещ в Западна Европа, който “по съвместителство” е и служител на българското разузнаване. Тилев осигурява “пребиваване” на Сакскобургготски в ръководството на западна фирма. По-късно в началото на деветдесетте години, когато Тилев се връща в България, прави фирмите си и оглавява Банката за земеделски кредит. Аспарухов, в качеството му на шеф на НРС по това време, нарежда да се унищожи досието на Тилев, за което срещу него бе заведено дело.

Самият Сакскобургготски, вече като премиер, се опита да се “отблагодари” на Бриго, като го покани за свой съветник по сигурността. Огромният скандал и натискът от страна на НАТО обаче остави Аспарухов без този пост.

Според близки до БСП-средите зад кметската кандидатура на бившия шеф на разузнаването стои и т.нар. генералско движение в БСП и лично о.р. Любен Гоцев. “Той обича още да командва, нищо че е над 70 години и няма нищо против негов човек да е на възлов пост”, твърдят от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?