Борисов баламоса либийския премиер за танкера "Бадр"

Бойко Борисов и Файез Сарадж в Мюнхен, снимка: Министерския съвет

Премиерът Бойко Борисов е провел в петък запомняща се среща с либийския си колега Файез Сарадж в Мюнхен за съдбата на либийския танкер "Бадр". Корабът бе отвлечен от пристанище Бургас от българска частна фирма през декември с активното съдействие на властите. В Германия българският министър-председател първо се е опитал да успокои Сарадж, че държавата ни е готова да се ангажира с казуса, така че той да се реши по начин, устройващ и двете страни.

После Борисов е казал на либийския премиер, че "в България действа принципът на разделението на властите и всички досегашни действия на българската администрация (по казуса "Бадр") са базирани на актове на съдебната власт". Цитатът на Бойко Борисов е от пресслужбата на Министерския съвет.

Изказването на Борисов представлява най-обикновено баламосване на либийския лидер, който вероятно е добре запознат със ситуацията. Фактите по случая показват, че изпълнителната власт в България е действала, въпреки решенията на съдебната власт.

Международният скандал започна на 21 декември 2018 г. в бургаското пристанище. На борда на кораба се качва частният съдебен изпълнител Тотко Колев, придружен от служители на охранителна фирма, на "Гранична полиция“ и "Морска администрация". Либийският флаг на кораба е сменен, а капитанът и екипажът са принудени да напуснат кораба, който започва да плава под панамски флаг от 28 декември. Капитанът и екипажът му са свалени на брега и депортирани от България.

Пак на 21 декември Бургаският окръжен съд обявява за незаконни действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев за обявяването на публичната продан на либийския танкер. По-късно прокуратурата образува дело срещу Тотко Колев. На 2 януари Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконен ареста на танкера от "Морска администрация“ и смяната на екипажа.

В Мюнхен премиерът Борисов все пак е опитал да покаже съпричастност към либийския си колега.

"Въпросът е с частноправен характер, въпреки това българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази неблагоприятно на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни“, каза Борисов на Сарадж. Той добави, че корабът се намира в пристанище Бургас и ще остане там до окончателното изясняване на ситуацията.

"Либийската страна, чрез своите процесуални представители, има възможност да защити своите законни права и интереси пред независимия български съд", каза още Борисов. Той добави, че адвокатите на либийската страна следва да представят всички релевантни документи пред съдебните власти за окончателно решаване на спорните моменти.

Българският премиер гарантира, че представителите на българската администрация ще се съобразят с влезлите в сила съдебни решения в съответствие с принципа за законност, от който се ръководят.

"За да няма и най-малка сянка на съмнение върху действията на българската държава по въпроса, всички компетентни органи на изпълнителната власт изясняват случая за евентуални неправомерни действия“, каза още премиерът Борисов.

Либийският му колега заяви, че определя действията на българските власти по казуса като добри новини. Двамата премиери са сред лидерите, които участват в традиционната конференция по сигурността в Мюнхен.

Либийската държавна корабна компания Libyan Navigator Limited, която притежава кораба, обвинява българските власти в упражняване на на "престъпно насилие". Либия първоначално обяви, че ще задържа всеки български кораб, който преминава през нейната акватория в отговор на случая в Бургас. България бе обвинена директно в пиратство.

След това тонът бе смекчен и заплаха за задържане на български кораби отпадна. Въпреки това напрежението между двете страни остана. Танкерът "Бадр" все още е на котва в пристанище Бургас, а и няма изгледи казусът да се реши скоро.

Споделяне

Още по темата

Още от България