Борисов: "Балкански поток" е на финала. Ще обезпечаваме и Азия, и Европа

Покани президента да види "провалената държава какво прави", да стъпи в калта

Премиерът Бойко Борисов обяви, че строежът на продължението на руския газопровод "Турски поток" през българска територия до Сърбия е на финала и ще бъде приключен в срок, но не посочи какъв е той.

Тръбата ще обезпечава и Азия, и Европа, каза той при обиколка с хеликоптер и джип по трасето с представители на саудитската фирма изпълнител "Аркад", със зам.-министъра на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и шефа на възложителя "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Покани президента Румен Радев да дойде на място и да види "провалената държава какво прави", както и други политици да стъпят в прахта и калта.

От инспекцията стана, че са заварени тръбите по целия 474 км маршрут, зарити го голямата част от тях и се провеждат и изпитания на трасето.

Борисов обясни на саудитците, че опозицията разпространявала фалшиви новини, че "Аркад" е руска фирма, на което Алсаадун отвърна: "Аз съм собственикът". Всъщност не е имало твърдения, че "Аркад" е руска фирма, а че вкарва като подизпълнители руски фирми, което е факт, но премиерът преиначи нещата.

Информира още, че заедно с тръбите е прокаран и оптичен кабел, който ще предава висококачествен интернет и до Турция, Европа и Азия, а качеството на интернет в региона ще стане още по-добро.

"Айде, след това да помогнем и на газовата връзка, за да свършат навреме и там, както и за терминала в Александруполис", каза още Борисов в типичния си стил.

Всъщност първата фаза от проекта "Балкански поток" трябваше да е готова до края на май 2020 г., но заради коронавируса и противоепидемичните мерки приключването на частичното трасе се отложи за края на 2020 г. Забавяне има и при проекта за газовата връзка с Гърция, за която бе обявено, че ще е готова до октомври 2020 г., но всъщност се отлага за средата на 2021 г. като е съмнително дали и за тогава има шанс.

"Нека президентът Радев да дойде на "Балкански поток" да види "провалената държава" какво прави! Той и други български политици да видят хилядите работници, хилядите машини, да стъпят тук - в прахта и калта, да се запознаят с технологичния процес. Важно е и нашите сънародници да знаят какви усилия са били нужни за реализирането на проекта, защото съвсем скоро всичко ще е под земята. А България ще доставя газ във всички посоки: Север - Юг и Изток - Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме и Азия, и Европа", заяви при инспекцията Борисов.

Той декларира, че правителството работи за истинска 100% диверсификация.

"Балкански поток" е символ на нашето дългогодишно парньорство със Саудитска Арабия. Доказателство е, че дори на националния си празник представители на саудитското правителство и на фирмата изпълнител са в България", заяви още българският премиер.

"Всички тръби вече са разнесени по трасето - 474 км. От тях са заварени 473.47 км. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода, като вече са изпитани 266 км. В района на Станцията за очистване на газопровода във Великотърновско падна още една от лъжите на нашите опоненти - че минаващата през българска територия газ не е чиста", обяви Борисов при проверката на това съоръжение.

"Това е много впечатляващ проект. Изразявам благодарност от името на принца на Саудитска Арабия към премиера на България", заяви от своя страна заместник-министърът по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун. Той декларира, че страната му ще продължи да подкрепя компанията, реализираща проекта, така че той да бъде завършен в срок и качествено. "Това е важна стъпка за сътрудничеството между Саудитска Арабия и България", добави зам.-министър Алсаадун.

За реализацията на проекта "Балкански поток" работят повече от 2500 работници от 16 страни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?