Нервни изблици преди края на вота

Борисов, Бареков и БСП размениха обвинения за купени гласове

Традиционно на прицел е ромският вот, ГЕРБ няма да дава пресконференция след обявяване на първите резултати

До късно в районните избирателни комисии постъпваха жалби за нарушения, сн. БГНЕС

Още преди да приключи изборния ден и да стане ясна подкрепата за участниците в евровота, лидерите на "България без цензура" и ГЕРБ Николай Бареков и Бойко Борисов, както и представители на "Коалиция за България" взаимно се обвиниха в купуване на гласове и манипулиране на вота.

 

Николай Бареков обвини ГЕРБ, че е купила 12 хиляди ромски гласове в Пловдив, а преди това Борисов обяви Костинбродската афера, Мая Манолова и "Цензурата" за творения на "най-крадливите". По-късно с обвинения за купени гласове и агитация в нарушение на Изборния кодекс се включиха и от "Коалиция за България".

 

Централен сблъсък станаха ромските гласове след редицата медийни репортажи на неприкрито купуване или уговаряне на гласове по циганските махали в цялата страна.

 

В ранния следобед Николай Бареков свика нарочна пресконференция, за да посочи като основно място за фалшифициране на вота ромските махали и да се оплаче, че другите партии основни играчи напразно обвиняват формацията му, че тя играе с ромските гласове.

 

"Нямам против да се проверят гласовете в ромските махали", каза на пресконференцията Бареков. "Срещу нас се подават сигнали на всеки час в страната. Смятаме, че най-много се играе срещу нас от страна на ДПС и БСП", продължи той.

 

След което атакува и ГЕРБ и персонално Бойко Борисов с обясненията: "Появи се Борисов, който да говори за имена и партии, и аз говорих, но не споменавах имена на партии. Ние гласове не купуваме. Имаме 12 членове от ромски произход в Пловдив".

 

"Бойко Борисов си е поръчал в квартал "Изгрев” в Пловдив 12 хиляди гласа. Говоря вече с имена на партии, защото Борисов заговори за "Цензурата", каза още Бареков.

 

"Пари за гласове нямаме, нямаме и за кебапчета и кюфтета", допълни Николай Бареков по повод на напомнянията за предизборната кампания, когато партията му направи митинг в софийско село, а той лично пече и раздава кебапчета на присъстващите.

 

Самият Борисов сутринта след като гласува, обяви, че партията му няма намерение да дава пресконференция вечерта след края на изборите и излизането на първите резултати, "защото иска да види първо резултатите от изборите, да се знае как са гласували в големите градове и селата, както и да знае по възраст как се е гласува, също така и как е преминало гласуването в ромските квартали".

 

"Тогава вече ще ви дадем материал със списъчета кои партии са купували гласове”, каза той.

 

"Когато излязат резултатите, тогава трябва да се дава пресконференция, а не при една такава ниска избирателна активност, защото не се знае какво ще се случи – може да има дори и разместване”, заяви още той.

 

На въпрос дали ГЕРБ няма да даде пресконференция по повод на нарушенията в изборния ден, както направи БСП, Борисов каза: "Крадецът вика, дръжте крадеца. Вие помните изборите миналата година, всички партии, всички медии говориха за печатницата на ГЕРБ, където сега се печатат рекламните материали. Кога телевизиите сте пускали списъчета с името на крадливите партии? Това е прикриване на престъпление. Купуването и продаването на гласове е престъпление, и когато телевизия закрива – именцето, произнасяно там, също е престъпление. Тогава защо не спестихте името на ГЕРБ, когато беше манипулирано от двама души?”, каза той.

 

На въпрос дали сега той също не извършва престъпление, след като споменава имена, Борисов отговори, че той не споменава имена. Но обяви Мая Манолова, "Цензурата" ("България без цензура" - бел. ред.) за "творение на най-крадливите".

 

БСП от своя страна даде две извънредни пресконференции, като на първата сигнализира за изборни нарушения, основно от ГЕРБ. Социалистите обвиниха кметската администрация на ГЕРБ, че манипулира хората и че участва в изборите.

 

БСП беше атакувана по много начини, но нашите опоненти използват едни и същи механизми - чрез административните служби, каза Димитър Дъбов. По думите му всички служби "се използват за печелене на вот, на всяка цена”.

 

"Това, което е пристигнало до нас, е изпратено до прокуратурата. Ще чакаме тяхната реакция. Освен за намеса на кметове и административната власт, става дума основно за сигнали за купуване на гласове, основно, към три партии – ГЕРБ и АБВ и ББЦ - по-малко”, обясни Антон Кутев.

 

По думите му в ромската махала в Любимец някои активисти на ГЕРБ и ББЦ обикалят и обещават по 30-50 лв.”. Той заяви, че в Благоевград се наемат криминално проявени лица да предлагат пари и други финансови стимули за гласувани в полза на ГЕРБ. Кутев даде за пример и пловдивска фирма, която се занимава с озеленяване, и товари рекламни материали на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014