Борисов: "Бареков, за разлика от реформаторите и БСП проявява политическа класа"

Борисов: "Бареков, за разлика от реформаторите и БСП проявява политическа класа"

Николай Бареков "проявява политическа класа", Михаил Миков и Янаки Стоилов от БСП "погребаха" германския вариант на управление у нас, Реформаторският блок да се съобразява с ГЕРБ, ДПС нямат морално право да управляват. Това са част от констатациите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, направени мимоходом по време на разходка със стажант-репортери в от в."Труд" на 6 октомври, ден след парламентарните избори.

"На никой не му стиска да вземе властта, всички чакат на мой гръб", казва още победителят на изборите, който още при обявяването на прогнозните резултати предната нощ бе крайно изнервен, че като първа политическа сила ГЕРБ ще имат само около 85 депутати, крайно недостатъчни за правителствено мнозинство.

Репортажът-интервю, направен по време на разходка над Банкя, е с неопределен жанр, съдържа и преразказ на телефонен разговор между Борисов и бабата на репортерка.

"Често си правя такива разходки, 10 км ходя, полезно е за болния ми крак", казва бившият премиер, като уточнява, че сменя маршрута от съображения за сигурност.

Докато вози репортерите с "Лада Нива", той се хвали, че цял ден телефонът му звъни, отвсякъде го поздравят - "Ердоган, президентът на Португалия..."

По време на събеседването със стажантите Бойко Борисов обяснява още, че партийният му заместник Цветан Цветанов няма да е министър и ще се занимава с партийна работа: "Не е вярно, че вътрешният министър е най-важният пост в едно правителство. Най-важен е финансовият министър! После този на околната среда... Всички министри от ГЕРБ вече са ми в главата!"

"Бареков, за мое голямо учудване, проявява политическа класа. Реагира много по-адекватно от реформаторите и БСП. Поне не заема позиция, преди да излязат окончателните изборни резултати", казва лидерът на ГЕРБ.

Той разсъждава на глас за различните възможности за бъдещо правителство, сред които т.нар. широка коалиция по "германски модел".

"Германския вариант на управление го погребаха снощи (интервюто с Борисов е взето в понеделник вечерта - бел.ред.) Миков и Стоилов", отбелязва той. "В Германия са много силни и едните, и другите. У нас има ГЕРБ и няколко малки партии. Няма да е стабилно това правителство, ще бъде на ръба. БСП са заявили, че остават опозиция, и то конструктивна, за което им благодаря. Аз съм срещу задкулисието и няма да им пращам тайни мисионери за преговори. Оттук нататък всяко мое действие ще значи, че им се моля, че им предлагам задкулисие, че съм щастлив от това, което Орешарски, Чобанов и Стойнев са направили с държавата за година и два месеца. Народът ги е наказал да имат два пъти по-малко от нас, и то с лидер на европейските социалисти. Чух Миков, в БСП имат работа в партията вътре да си решават и не им е до държавата!", казва лидерът на ГЕРБ.

Запитан за условието на Реформаторския блок Борисов да не е премиер, той отговаря: "Кой да е?! Радан ли? Те имат едва 8%!". Борисов казва още, че не го интересува дали електоратът на реформаторите би го приел без резерви. "Какво ме интересува? Зад мен стоят над 1 милион избиратели! Те избраха мен! Няма да ги пратя при Костов!".

И призовава дясната коалиция като малка политическа сила да се съобразява с него, а не обратното.

Репортерите го "подкачат", че са видели Меглена Кунева да излиза от дома му в Банкя и питат "Да не сте говорили за коалиция?" Той се кръсти три пъти: "Заклевам се, да почина, ако е била у дома!"

В политическия му разбор, направен на разходка в гората над Банкя, разбира се, присъства и ДПС: "ДПС са казали, че са за коалиция с нас. Ние сме заявили, че не можем да управляваме с тях, защото те управляваха лошо и държаха втората партия на власт заедно с "Атака". ДПС нямат моралното право да управляват!".

Накрая на разходката, проведена сред "мъгла и ръмеж", Борисов провежда разговор по телефона с бабата на една от репортерките, която звъни на момичето да пита защо закъснява.

Борисов взема слушалката: "Бойко съм, да не ме сбъркаш с Радан или Местан... Как ще ревнеш?... Внучката ти е при мен... И пуши цигари - ти знаеш ли, че пуши?... Добре, другия път да дойдеш с нас!" Възрастната дама го харесвала, но го смятала за диктатор, но лидерът на ГЕРБ възкликва, че е демократ.

Споделяне

Още по темата

Още от България