Борисов: Бедствието с КТБ е не по-малко от това във Варна

Вежди Рашидов щял да си сложи край на живота, ако парите му в банката изгорят

Борисов: Бедствието с КТБ е не по-малко от това във Варна

"Дано дотук спре бедствието, затова и тук максимално подкрепих действията на Българската народна банка (БНБ), макар че закъсняха. Правителството не си мръдна пръста, макар че всички предупреждавахме, че така ще се случи, моля се само дотук да се приключи. След това няма оправяне", каза още Борисов. Уточни, че се моли "само на Господ, защото в България няма на кой друг – нито на Орешарски, той е част от тези процеси, нито на министърчето на финансите". Добави, че ако правителството е било силно, нямало да се стигне дотам, а БНБ е трябвало да контролира процесите.

В петък БНБ постави под специален надзор КТБ след молба от банката. До мярката се стигна, след като в последните седмици мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски си отправяха взаимни обвинения през медиите. Срещу банкера започна серия от прокурорски проверки, а трима души бяха задържани и по-късно освободени по подозрение, че искали да убият Пеевски.

"Когато ДАНС и МВР ходиха да арестуват хора, трябваше да мислят, че когато влизаш в един трезор и обявяваш шефовете му за убийци, хората няма да искат да си държат парите там", каза днес Бойко Борисов. "Ако тръгна да правя повече аналогии, през 1996 г. същите тези лица – Даниела Бобева, Румен Гечев, те този номер с банките вече са го играли и сигурно много им се е усладил. Дано не мислят и да посегнат на парите на хората. Дано БНБ устои на натиска, да е останал разум у тези хора", каза още лидерът на ГЕРБ.

За да разкраси разказа си Борисов обяви, че вечерта му се е обадил Вежди Рашидов, който има лични пари в КТБ, и му казал: "Ако не ми върнат парите, ще си посегна на живота". Това са маса човешки съдби, стоят сега там заложник на този процес, който няколко седмици вървя, каза още Боприсов.

Войната между Пеевски и Василев не била дълга

Според Борисов войната между Делян Пеевски и Цветан Василев не е никак дълга, а трае едва 2-3 седмици. "Една година те бяха в голямо съдружие срещу мен, срещу ГЕРБ, срещу нас. ТВ7 стоеше пред нас, една година ми разболяха детето, забравяте с какви заглавия излизаха вестниците всеки ден", каза той.

Борисов, обаче премълча факта, че при цялото управление на ГЕРБ и ТВ7 и печатните медии, свързани с Делян Пеевски бяха с подчертано положително отношение към него.

След като този факт му бе напомнен той обясни, че не може да накара никой да пише  "нито хубаво, нито лошо“.

На въпрос за ролята на политиците в разрива между Василев и Пеевски Борисов отговори:

"Единият е депутат от ДПС , другият е банкер. Изводът ми е – за 4 години управление на ГЕРБ, въпреки атаки по мен, в най-тежката финансова криза не дадохме една банка да се разклати. В синхрон с БНБ правехме необходимото и удържахме 4 години". За упреците, че е държал повече държавни пари в определена банка, бившият премиер посочи, че правителството му дори е изтеглило от нея средства, за да запуши дупки в други банки. "Идва ли БСП на власт, проблемите с банките започват", заключи той.

Запитан може ли някой да каже на Пеевски да спре с атаките срещу Василев, Борисов отговори, че може би лидерът на ДПС Лютви Местан би могъл.

"Но вероятно Пеевски си взима тези решения на неговата група как да го правят", каза лидерът на ГЕРБ. И добави, че "може би и двамата се изсилват малко повече", а влиянието на медиите, близки до Пеевски, е пресилено – когато Борисов бил кмет, те пишели в подзаглавие "да изметем боклука от София", а той все пак станал министър-председател.

Среща с Дянков в САЩ

Лидерът на ГЕРБ каза, че се е видял в САЩ с бившия си финансов министър Симеон Дянков, който от петък е в надзорния съвет на руската "Внешторгбанк", миноритарен акционер в КТБ. Определи Дянков като "финансист, който удържа в най-тежката криза в света."

Лидерът на ГЕРБ нямал обаче информация, че ВТБ се кани да купува българската банка. В петък от БНБ обявиха, че руският акционер е изразил готовност за разговори, за да помогне на КТБ.

Без консултации, "докато не върнат Сметната палата и закона за МВР"

Борисов потвърди, че партията му иска предсрочни избори, защото е добре за държавата, но управляващите нарушили споразумението, постигнато на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), партиите да се договорят за приоритетите на законодателната власт до края на живота на парламента. Затова не бил сигурен, че ще спазят и обещанието си за оставка на кабинета и предсрочни избори.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че няма да участва в консултации с другите партии за предсрочните избори, "докато не се върнат обратно Сметна палата, закон за МВР". "И да не ми излизат с номерата "За България, за хората". Ако са мислили за хората, нямаше да правят тези неща", закани се той.

Кметовете давали морална подкрепа при бедствия

За наводненията във Варна и Добрич, при които в петък загинаха 12 души, Борисов заяви, че по негова информация Европейската комисия има готовност да помогне. "Да отиват при Барозу, да правят комисии, мога да им услужа със пециалисти, да подпомогнем и общините, и министерствата, колкото може по-бързо да се почне ремонтът на инфраструктурата", призова той. На критиките, че в двата града кметовете на ГЕРБ може би не са си свършили работата, отговори, че те не били най-големите специалисти за реакции при криза, "защото хората не ги избират за пожарникари или спасители."

Кметът и да не реагира много адекватно, там пристигат пожарна, гражданска защита, хора, които получават заплата. Така че подкрепата на кмета е морална, каза бившият премиер и добави, че очевидно в случая става дума за природно бедствие и не трябва да се политиканства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?