Борисов бесен на Трайков – "поставил капан" с искане за по-изгодни условия от "Газпром"

Довчера премиерът смятал да вземе бившия министър за съветник, днес вече му "отмилял"

Борисов бесен на Трайков – "поставил капан" с искане за по-изгодни условия от "Газпром"

Премиерът Бойко Борисов изригна срещу отстранения министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, като го обвини, че поставил капани пред правителството, умишлено спирал проекти и говорил глупости. От изявленията му стана ясно, че е вбесен най-вече от настояванията на Трайков за договаряне на по-изгодни условия от "Газпром" по проекта "Южен поток".

Обвиненията бяха отправени в петък, седмица след като Борисов освободи министъра с формалния мотив провал на бизнес форума в Катар, но и защото работел мудно по икономически и енергийни проекти, и ден след като вицепремиерът Симеон Дянков съобщи, че на Трайков ще бъде предложено да продължи да работи за правителството. Щяла да му бъде възложена "специална задача", каза Дянков в четвъртък, но това трябвало да стане ясно до дни.

Министър-председателят изпревари събитията като заяви пред журналисти в парламента, че се отказал да прави Трайков свой съветник, защото вече му нямал доверие и му бил "отмилял".

Според неофициална информация на Mediapool обаче Трайков не е имал намерение да приема каквато и да е формална или неформална длъжност в правителството на ГЕРБ.

"Имах намерение да продължа да работя с Трайчо Трайков, но ако не чуя от него истината, ако лично не махне капаните пред новия министър, значи действително ще съжаля и за времето, когато съм работил с него, за огромното доверие, което съм му дал в тези близо три години - абсолютно да решава всичко в това министерство и да кадрува в него както си пожелае", обясни Борисов в петък.

По-късно пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отказа да отговори на въпроса какви капани му е заложил предшественика му Трайков. 

"Когато някой ми отмилее, когато не мога да работя с него - нямам му доверие. Точната дума е нямам му доверие”, каза още Бойко Борисов за бившия икономичесик министър.

"Давам му шанс да излезе и да обясни защо наговори такива глупости. Говори за неща, които той не е успял да свърши и знае, че те не могат да станат. Не може да излезеш и да кажеш - над 8% възвращаемост (за газопровода "Южен поток – бел. ред), като това първо всеки, който разбира от международни договори знае, че е 8%, над 8% е свръхвъзвращаемост. И то в момент, когато си отишъл да се пазариш за намаляване на цената на газа, след като вече си съобщил там преди два месеца, че само българо-руска централа няма да строим в Белене, след като вече си затворил проекта "Бургас – Александруполис", на какъв шанс се надяваш да ти намалят цената на газа и кой би го сторил?!”, разлюти се премиерът.

"Тръба, която е новоизграждаща се – "Южен поток", в един момент казваш - нека една малка част от цялата отсечка да бъде само българска. От другата страна казват – значи ти отсега се готвиш да сложиш два крана и да направиш украинската криза след време. Задавам контра въпрос – ако е така, защо не изграждаме 100% цялата тръба и ние да сме си инвеститори? Защото нямаме пари, веднага дефицитът отива някъде. И затова още предишното правителство подписа договор 50 на 50. Ние го потвърдихме. С една дума, ние защитаваме нашия интерес с 50% инвестиция да получаваме 50% от таксите", продължи с обясненията по проекта за строеж на газопровода Борисов.

"Някой умишлено започва да спира и последния проект, за да скочи цената на газа. В същото време е допуснато да не е в микса добивания в България газ от една друга фирма. Изведнъж той излиза и казва "Белене”, като прекрасно знае, че аз съм го пратил в Москва да каже на Шматко, че няма да строим "Белене” по този начин. Откъде накъде ще създава такова впечатление в общественото пространство”, възмути се Борисов.

Към момента няма официална информация докъде са стигнали преговорите на българското правителство с "Газпром" за договоряне на по-евтини газови доставки, но от думите на премиера може да се съди, че най-вероятно уволненият Трайков ще бъде обвинен за евентуалния провал на преговорите, които ще бъдат финализирани от новия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Борисов не скри раздразнението си и от претенциите на Трайков към "Лукойл".

"С доминиращата роля на избраните от квотата на ГЕРБ в Комисията за защита на конкуренцията, беше направено нещо немислимо досега – да се заговори за картел - там са и ОМВ, и "Ромпетрол", и "Петрол". Откъде накъде ще се говори само за една фирма? Откъде накъде ще искаш да затвориш най-голямото предприятие на България? Като излязат 6000 души на улицата, какво става?”, продължи в типичния си стил министър-председателят.

"Възнамерявах да оставя Трайков при мен съветник, за да довършим част от нещата, за които има компетентност да ги прави. Повтарям – с капана, който заложи на Делян Добрев, ако не излезе и не обясни тези неща, за да освободи възможността на новия министър да работи спокойно; ако съответно не обясни, че лично аз, лично аз съм взел лиценза на "Лукойл” чрез митниците (той е присъствал на всички разговори), ще считам, че той умишлено е работил срещу мен и правителството", продължи гневно Борисов.

"И когато аз реша да сменям министри и по някакъв начин е станал несъвместим с моето усещане, изпратих Дянков да каже на Александър Цветков, на Трайков Цветанов да му каже - в ролята на вицепремиери”, обясни още премиерът защо не е поискал лично оставката на Трайков. 

Бившият министър успя да изкара от нерви премиера и управляващата партия ГЕРБ, тъй като не си замълча, след като обявиха за приетата му оставка преди той да е подал такава, както и с всички изявления, които даде в своя защита. Премиерът Борисов, изключително чувствителен към медийния си образ на единствен герой в правителството и държавата, вероятно е подразнен от публичните симпатии, които Трайков си спечели след оставката, както и от високата оценка, която западни медии и посланици дават за отстранения министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес