Борисов без критики към МВР за “овладяването” на протестите

Борисов без критики към МВР за “овладяването” на протестите

Бойко Борисов ще се кандидатира отново за кмет на София, но това ще бъде обявено, когато партията му съобщи всичките си кандидатури за кметове в страната. Това каза неформалният лидер на ГЕРБ в неделя пред БНР, след като досега твърдеше, че кандидатирането му е 99% сигурно.

Според него социалното напрежение и протестите в страната са “следствие на огромните пари, които се въртят в сивата и черна икономика”. Борисов припомни признанието на финансовия министър Пламен Орешарски, че над 30 на сто от БВП е в сивата икономика, което надхвърля 20 милиарда лева.

“Всички пенсии и  заплати в България са 7 и половина милиарда. Сиреч, ако се направи система, която да може да обере парите от сивата и черна икономика и да ги вкара в бюджета на държавата, може веднага да се вдигнат три пъти на всички работещи пенсиите и заплатите”, каза Борисов. Според ГЕРБ един от начините за решаване на проблема е да се въведе плосък данък от 10 процента. ГЕРБ предлага и премиерът Станишев да събере на кръгла маса лидерите на по-големите партии и да се набележи национална стратегия как парите от сивата икономика да излязат на светло, но засега няма реакция.

Според Борисов търпението на хората се изчерпва, защото виждат, че “всъщност нищо не се случва”, макар че “всеки ден има скандали за десетки милиони, които по никакъв начин след това не излизат на светло, а буквално се прикриват от управляващите”. Той даде пример с корупционния скандал между министъра на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров и шефа на Националното следствие Ангел Александров. И двамата подадоха оставки от постовете си, но единият остана в ръководството на БСП, а другият запази поста си във Висшия съдебен съвет и остана в следствието, макар и не като шеф.

Без критики към МВР за овладяването на протестите

Борисов няма критики към начина, по който полицията “овладява” протестите. Единствената му забележка е, че когато има “чисто полицейски акции или репресии, които законът толерира и така трябва да бъде, трябва да излиза и да говори професионалното ръководство”, а не министърът, който е политическа фигура.

“Има нападнат полицай, полицията е респектирала, излиза директорът на полицията, обяснява защо и с това се приключва случаят. Когато се включи вътрешен министър, той вече има политически оттенък. Това е разликата според мен, в която грешат”, коментира Борисов поведението на сегашното ръководство на МВР.

По повод извадения от вътрешния министър Румен Петков компрометиращ подслушан разговор на ръководител на протестите в “Пирогов” с Митьо Очите отпреди три години, когато сегашният столичен кмет беше главен секретар на МВР, Борисов  каза, че “ако зависеше от полицейски структури, тази информация никога нямаше да излезе на бял свят”.

Това е информация, която ползва полицейските и прокурорските структури при повдигане на обвинения, но защо и как е обявено, питайте Румен Петков, каза Борисов в предаването “Неделя 150” на БНР.

В отговор на въпрос за политическата употреба на специалните разузнавателни средства и заканите на министър Петков да разобличаващи сведения и за протестиращите еколози, Бойко Борисов заяви: “Аз не искам да коментирам определен детайл или определено събитие”.

Вътрешният министър да няма достъп до агентурния апарат

Той се обяви за ясно и категорично разграничение между политическо ръководство и професионално ръководство на МВР, като от прерогативите на последното да бъде създаването и ръководството на агентурния апарат, върху който да няма политическо вмешателство.

“Агентурният апарат трябва да бъде само, единствено на главния секретар, на генералния директор на полицията, вече по новата структура, и само професионалистите да имат достъп до тази база данни, ако искаме да имаме реална борба с престъпност и с корупция на високите етажи”, е мнението на Борисов.

НСО да мине към вътрешното министерство

Според него Националната служба за охрана (НСО) трябва да бъде в системата на МВР, тоест, към изпълнителната власт, а не към президента, както е сега и както се предвижда да остане с новия закон за службата. Мотивът му е, че 90 на сто от работата на НСО е свързана с тази на МВР - проучване, трасета, охрана, подсигуряване.

Борисов отказа да коментира разкритията на уволнения офицер от НСО Николай Марков, че службата събира нерегламентирано информация, за да шантажира политици и държавници.

“Аз не го познавам въпросния офицер, бих слушал много внимателно какво казва той, ако това беше станало един или два дни преди да го изгонят. Тогава щях лично да искам да ги чуя тези неща от него. Не обичам хората, които когато бъдат изгонени, започват да говорят”, коментира Борисов.

Според него изявленията на Марков би могло да са истина и затова парламентът трябва да създаде анкетна комисия по случая. Запитан дали настоящите събития не са сценарий на самите служби, за да предотвратят планове на правителството за тяхната промяна, Борисов каза, че “прекалено се надценяват възможностите на нашите служби... те са толкова пробити за съжаление от години наред”.

По думите му “винаги има предатели, които търсят следващите управляващи, за да се облагодетелстват, които тичат веднага при тях, казват - абе, знаеш ли какво се прави в момента или какво ще правят”.

“Така че разумен човек никога не би предприел подобно нещо със службите”, каза неформалният лидер на ГЕРБ.

Според него отношенията между премиера и президента не са се влошили вследствие на тази афера. “От това, което виждам по страниците на вестниците, всеки ден се хвалят взаимно и имат прекрасни отношения, така че какво напрежение?... И двамата имат огромна власт в момента, за да се ревнуват, а и те са една партия, една организация, едни и същи са хората, с които работят”, смята Борисов.

 

Споделяне

Още от България