"Няма да има коалиция с Реформаторския блок"

Борисов: Без редовен кабинет след изборите няма да има какво да ядем

КТБ веднага трябва да бъде оздравена

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че може и след октомври да остане служебното правителство, ако партията му няма достатъчно депутати за самостоятелно управление.

”Ако нямаме 121 депутати след изборите на 5 октомври, ГЕРБ ще върне мандата… Колегите от Реформаторския блок да знаят, тези толкова симпатични хора от "Протестна мрежа“ да го знаят: След октомври може да няма правителство, сиреч ще има служебно правителство”, каза Борисов пред БНТ.

Той изключи формирането на коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок след изборите.

”ГЕРБ не участва в коалиция с партия, която лидерът им не поема отговорност. Няма да се съглася да участвам в правителство, чийто премиер ще идва в Банкя да ми докладва, а след това ще ходи в Драгалевци да докладва. Ние с шмекери не играем. Те измислят шпионска дейност, включително и Буда е от тях. Онзи ден, когато почина майката на Местан, нормално му пратих есемес. Но да се излиза и да се пише, че водя някакви преговори с ДПС, не е нормално”, каза Борисов.

В отговор на обвиненията, че служебното правителство назначава на ключови позиции хора, свързани с управлението на ГЕРБ, Борисов заяви: "Министри в служебния кабинет – на вътрешните работи, на външните работи, на правосъдието, на отбраната, на образованието, са дейни активисти на Реформаторския блок. Премиерът Близнашки още когато събирахме подписите, работеше с Реформаторите. Нито аз, нито партията има нещо общо с назначенията."

Той прогнозира, че при липсата на редовно правителство ”България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем, не да строим магистрали, не да строим мостове и зали, няма да има какво да яде".

"Това аз искам да го знаят и да спрат да си играят на политиканстване и на кой какъв е с дреболии“, каза още Борисов.

Той посочи още, че КТБ трябва незабавно да бъде оздравена.

"Трябва да сменим Иван Искров (управителят на БНБ) и да дойде човек, който да оздрави банката. Ако останем без Министерски съвет след 5 октомври, без парламент, който да вземе решение, просто не ми се говори", каза Борисов.

Борисов коментира, че позицията на проф. Георги Близнашки да защити Ваньо Танов е нормалната позиция. "Танов не е мое назначение. Близнашки да го махне, ако иска, това си е негова работа. Нямам нищо общо с това, нито ГЕРБ", каза Борисов и добави, че тези обвинения са една от опорните точки на БСП.

"БСП се потопиха, все едно не са управлявали, за два месеца искат всичките негативи да ги прехвърлят на мен. Когато съм бил на власт, аз съм носил отговорност. За тези година и два месеца по никакъв начин не мога да нося отговорност за БСП, ДПС и "Атака" и за техните безобразия", подчерта Бойко Борисов.

На въпрос за прозрачността на договора с "Уестингхаус", подписан от правителството "Орешарски" в последните дни от управлението му, той коментира, че по този казус може само да се гадае. "И Близнашки каза, че още не може да разбере какво са подписали. Не подписал Станишев "Белене", подписал го някакъв човечец от НЕК. Не подписал Стойнев и БСП за "Уестингхаус", подписал някакъв човечец от АЕЦ "Козлодуй". Представяте ли си наглостта да взимаш решение за над 20 милиарда лева с държавна гаранция и да казваш "Някакъв човечец, някакъв директор", заяви Борисов.

Той определи енергийната ефективност като първостепенна задача на ГЕРБ в сферата на енергетиката, а проектът за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да стане заради многото неизвестни по него.

"В момента продукцията на единия реактор в "Козлодуй" отива в загуби по електропреносната мрежа и в сградите на хората. По-добре да извадим пет милиарда евра или да ги подарим на хората да си санират блоковете, с което ще им падне сметката с по 30-40% . Ще урбанизираме градовете защото като направиш саниране на един блок, му вдигаш живота с 20-30 години. На панелните блокове им свършва животът", очерта програмата на ГЕРБ в енергийната сфера Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обвини и бившия министър на икономиката Драгомир Стойнев, че е лъгал и ЕС и Русия за "Южен поток".

Споделяне

Още по темата

Още от България