Борисов бил готов да издигне Плевнелиев за нов мандат

Премиерът пожела успех на Първанов, ако се кандидатира за президент

Борисов бил готов да издигне Плевнелиев за нов мандат

Премиерът Бойко Борисов бил готов да издигне Росен Плевнелиев за втори президентски мандат и сам инициирал среща с него, за да обсъдят въпроса, след като председателят на ДСБ Радан Кънев призова за обединение на поревропейски сили зад такава обща дясна номинация. Това обяви министър-председателят в четвъртък пред Нова телевизия, потвърждавайки думите на Плевнелиев, че той няма да участва в президентските избори изцяло по лични причини.

"Достатъчно сериозни са причините и достатъчно убедителен беше", добави единствено Борисов с уточнението, че не е оторизиран да коментира повече този въпрос.

По думите му обаче с Плевнелиев се разбрали да продължат да работят заедно за държавата, както и да обсъждат в бъдеще отново въпроса, "ако някога за следващ мандат речеме".

Борисов е на мнение, че Росен Плевнелиев работи в изключително трудно време, а не е спокойно, както когато Първанов е бил на "Дондуков 2“ и когато е имало пари като шума. Той заяви, че много цени президента и че ще бъдат приятели за цял живот

Премиерът за пореден път отказа да коментира темата за евентуалния кандидат-президент на ГЕРБ, "щото не е време за избори сега, нито за кандидатури, ще му дойде времето август или септември".

Цялата "операция" с напускането на АБВ била да издигнат Първанов за президент

Попитан какво мисли за заявката на лидера на АБВ Георги Първанов, че може да се кандидатира за трети мандат като държавен глава, въпреки конституционно закрепеното ограничение от два мандата, Борисов каза: "Пожелавам му успех. С това ми помага много, че става ясно, че не ние сме били виновни да напуснат правителството, както се опитаха да го изкарат, а че всъщност целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент."

Ако Нинова подкрепи Първанов, заминава

"АБВ прави същото, което прави ДСБ – искаме да имаме общ кандидат, ама ние ще посочим кой да е той. АБВ с този ход излиза напред и казва: "Първанов ще е кандидатът за президент, но ние сме за обща лява кандидатура." И поставя Корнелия Нинова в две много неловки ситуации. Първо – тя като нов лидер трябва да спечели избори или поне така да се сбори, че всички да кажат, че БСП е в подем, да видят, че е съживява. Ако подкрепи Първанов, това заминава, за всички е ясно. Т.е. тя е принудена да издигне свой кандидат", поразсъждава над актуалната политическа обстановка премиерът.

Той категорично отхвърли версията, че е възможно от АБВ да са оттеглили подкрепата на правителството заради желание на ГЕРБ да издигне за президент вече бившия вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

"Никога не е ставало въпрос той да бъде номиниран“, каза Борисов и обяви това за "измишльотина".

"Аз много добре знам българската поговорка да не казваш "хоп" преди да скочиш. Знам, че като се правиш на нещо, че си много уверен и предизвикваш Дявола, винаги става обратното. От дете така си го знам... Като почнеш да се обясняваш, че ще спечелиш изборите категорично, винаги нещо ти минава котка път накрая. И затова – Господ решава, ние правим необходимото. Цветанов няма да е кандидат, няма и да са много други хора...", добави Борисов.

Ние с Ердоган сме дали дума да пазим българо-турската граница


По повод бежанския поток към Европа премиерът увери, че "ние с Ердоган сме си дали дума да пазим българо-турската граница".

"Планът беше не в Гърция по островите, а в България трябваше да има големи лагери за бежанци, но не стана" каза още той.

Колкото аз мога да пея, толкова и Слави ще направи в политиката

Не ме е страх от Слави Трифонов, каза още Борисов: "Той си има тричасово шоу всеки ден. Не искам да говоря за него. Да е жив и здрав. Колкото аз мога да правя концерти и да пея, толкова и той ще се справи на политическата сцена."

По време на едночасовото интервю Борисов на няколко пъти се връщаше на темата за референдума на шоумена, подчертавайки, че част от въпросите му са противоконституционни.

"И аз мога да направя такъв референдум. "Искате ли да вдигнем пенсии и заплати двойно?" - първи въпрос. "Искате ли всеки сам да избира началника си?" - втори въпрос. 100 процента ще имам с такива въпроси", каза Борисов.

Валери Симеонов е рядко мнителен, но не си криви нещата

Борисов коментира и отношенията на ГЕРБ с Патриотичния фронт (ПФ) и дали не се съобразява прекалено много с техните искания. ПФ е по-голям партньор от РБ и от АБВ, каза той.

Премиерът разказа как завел лидера на НФСБ Валери Симеонов да разгледа оградата по границата: "Валери Симеонов е рядко мнителен човек, чепат, но той не си криви нещата. Той не вярваше, че сме направили такова голямо съоръжение по границата, използвахме почивните дни с хеликоптер, той гледа и казва – на това не мога да кажа нищо."


Попитан за ситуацията около депутата от ДПС Делян Пеевски, който уж се отказа да прави бизнес в България, но същевременно придоби еднолично собствеността в семейната медийна група и още няколко компании, Борисов беше лаконичен: "За Пеевски не знам нищо повече. Каквото знам, съм го прочел в пресата – че продава, че се оттегля. Никой друг нищо не ми е казал."

Миналия месец той обяви доста убедено, че Пеевски си е отишъл и напуснал страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?