Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов бил некомпетентен и "видимо неподготвен" пред Путин

296 коментара
Борисов бил некомпетентен и "видимо неподготвен" пред Путин

Президентът Георги Първанов влезе в открита конфронтация с правителството на Бойко Борисов, обвинявайки го в некомпетентност, кампанийност и липса на лидерство. Той отново защити подписаните с Русия проекти за АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас – Александруполис", като посочи кои според него са актуалните проблеми с тях и за какво точно трябва да преговарят премиерът и министрите му.

"Има дефицит на компетентност в енергийната политика на това управление. Никой не се е родил научен, но не бива от незнанието да се прави кампания", казва Георги Първанов в статията си "В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство".

Тя излиза ден преди първото официално премиерско посещение на Борисов в Брюксел и ден след като премиерът публично порица Първанов, че си прави PR кампания покрай трагедията с удавените българи в Охрид.

"Лидерът не е длъжен да знае всичко. Но трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да взема "информирано и мотивирано решение”. "Има и друг път - незнанието, липсата на воля да се прикриват с измислени скандали. Докога? И на каква цена?", пита риторично президентът.

Според него новите министри са направили противоречиви изявления за големите енергийни проекти "без да са се запознали добре с проблемите".

"Видимо неподготвен беше и премиерът Борисов за разговора с колегата си Владимир Путин", пише в статията си президентът.

Борисов: Първанов завижда за доверието между мен и Путин

Взаимното доверие и директната връзка, изградена между мен и премиера на Русия Владимир Путин, събуждат човешка завист, която за мен е разбираема, заяви Бойко Борисов в отговор на президентската статия.

"Първанов явно най-сетне е разбрал, че е дошло време за лидерство и прагматизъм", каза Борисов и добави, че именно такава оценка за неговите премиерски качества са дали и ЕС, и Путин.

По повод обвиненията на президента, че не е защитил с аргументи пред Путин приемственост в енергийната политика, Борисов отвърна, че не вижда как да има приемственост "в нещо, което го няма".

Има само "голи думи" и "трета първа копка", разрушено е и малкото, построено преди това, коментира още премиерът ситуацията с АЕЦ "Белене".

"От президента обществото не чу оценка за четирите години провал, грабеж и безконтролно пилеене на пари от страна на съставената от самия г-н Първанов тройна коалиция", казва Борисов в изявлението си и напомня, че "елементарното възпитание изисква" опозицията да се изказва за правителството след изтичането на първите 100 дни.

В отговор на критиките за енергетиката премиерът обосновава наличието на лидерска воля с размразяването на парите по САПАРД, положителните оценки на международните финансови институции, мораториума за горите, пускането на метрото, размразяването на проекта "Горда Арда", обвиненията срещу бивши министри и екипните действия по време на инцидента в Охридското езеро.

Москва е възобновила неприемливи претенции за "Южен поток"

В пространната си статия, в която често се позовава на своя предишна статия и свои предишни изказвания, Първанов пак предупреждава, че ако правителството действа мудно и непремерено, газпопроводът "Южен поток" може да ни заобиколи.

Такава заявка даде Путин с подписано принципно споразумение в Анкара преди месец.

Първанов казва на правителството, че не е "доловило основните проблеми" по "Южен поток" и не работи да ги преодолее.

В последните седмици руската страна се опитва да възобнови решени вече въпроси на политическо ниво, пише президентът. "Газпром" иска да използва съществуващата газотранспортна система в България за "Южен поток”. По този въпрос имаме договореност с руското държавно ръководство от януари 2008 г. за нова тръба, която да използва досегашното трасе, позиция, която е потвърдена през февруари 2009 г., напомня Първанов.

"Неприемливо е новото предложение за ограничаване възможностите на българската страна за участие в други проекти за пренос на газ в региона. Отново ще трябва да бъде отхвърлено възобновеното предложение "Газпром” да може да изкупи дела на БЕХ в проектната компания. Има нерешени въпроси с модела на финансиране на проекта “Южен поток”. Необходимо е в този проект да бъдат спазени изискванията на ЕС за свободен достъп и на други собственици на природен газ до тази тръба при наличие на свободен капацитет в нея", посочва още президентът.

През април, когато бившият премиер Сергей Станишев подписа в Москва междуправителственото споразумение за "Южен поток", се твърдеше, че всички тези проблеми са решени в полза на София.

"Вместо да твърди, че с "Южен поток” всичко е наред, премиерът Борисов трябваше да използва срещата с г-н Путин, за да възрази срещу подобни претенции", възмущава се президентът.

Вътрешни и външни "лобистки интереси" срещу "Белене"

Той обяснява каква "енергийна дипломация" да води кабинетът, след което стига до основната си тема – съдбата на АЕЦ "Белене". Това е най-важният проект на Русия в България, защото чрез него за пръв път ще може да направи пробив в ЕС в областта на ядрената енергетика.

"В изказванията на премиера и министрите прозира желание за замразяване и дори за спиране на проекта (не бяха ли това забранени думи за новия кабинет), казва Първанов.

Той изтъква, че "кризата не е аргумент срещу, а в полза на "Белене”", защото такива инвестиции "могат да бъдат необходимия "локомотив”, който да ни изтегли икономически и социално от кризата".

Президентът упреква кабинета в "мандатно мислене", като пита как ще се покрият енергийните нужди на България към 2015 г. и след това - до 2030 г.

"На България е необходима политика, която да съхрани мястото на ядрената енергетика като ключов фактор в енергийния баланс на страната. Проектът "Белене” ще повиши с над 35% производствените възможности на системата и ще е важен принос в усилията ни за по-чист енергиен микс", пише той.

Според него в годините на прехода съпротива срещу ядрената енергетика у нас е идвала само от "изолирани политически и икономически кръгове, които изразяват вътрешни и външни лобистки интереси".

"Активизирането на тези кръгове е в основата на настоящия етап на противодействие на проекта", смята Първанов.

Защо "Горна Арда", а не "Белене"?

Той упреква новия министър на икономиката в конфликт на интереси: "Впрочем, ако правителството месеци наред умува за тези 500 милиона, които са нужни за "Белене” през тази година, то как така реши за броени минути да деблокира проекта "Горна Арда”, чиято стойност е също 500 млн. евро? Тази бързина не се ли обяснява с доскорошното положение на министъра на икономиката и енергетиката като представител на основна фирма-изпълнител?".

Първанов казва още, че "Белене" е стратегически проект за енергийната и като цяло за националната ни сигурност.

Гарант на руската ядрена технология

На фона на изразените от Борисов съмнения, че след години ЕС може да реши да затвори и руските реактори във втората българска АЕЦ, както стана с малките блокове в "Козлодуй", Първанов се ангажира, че "Белене” "ще отговаря в технологично отношение на европейските и световните изисквания за безопасност на експлоатационния цикъл."

Независимо, че основният проблем и за старото, и за новото правителство е невъзможността да се осигури проектно финансиране на проекта, президентът очевидно не вижда проблем.

Да се поканят за акционери и местни компании

Би могло, казва Първанов, "да се поканят за акционери и местни компании - търговци и консуматори на електроенергия, което ще понижи инвестиционния риск".

Той съветва да се върви към "оптимално съотношение между собствен и заемен капитал, към модела за споделяне на разходите и рисковете между голям брой участници в проекта."

Първанов пак повтаря, че "държавата не може да абдикира от ангажиментите си", с което се противопоставя на икономическия екип в правителството за пазарно финансиране на "Белене", без да се товари държавният бюджет.

Президентът напомня и идеята си да "разширим участниците в реализацията на "Белене” с наши съседи", както и да създадем "регионална ядрена компания".

Да искаме нова индексация на цените на "Белене"

Той съветва правителството да постави отново въпроса с индексацията на цените на АЕЦ "Белене”.

"В подписаното през 2008 г. Допълнение 5 към основния договор е предвидена клауза за ескалация, която използва инфлационния индекс Евростат за България. Тези, които са подписали този документ, ще трябва да понесат своята отговорност, защото оскъпяването за българската страна ще бъде много голямо. Българското правителство трябва да настоява да се приеме индекс на ескалация ЕС-27. Ако това стане, в цената на договора ще бъдат спестени над 1 млрд. евро", казва президентът.

За петролопровода "Бургас-Александруполис” той посочва, че по него са работили четири поредни правителства. "Реализацията може да стане сега със засилване на българската позиция. А може и лесно да се намерят причини да се откажем и трасето да мине през южните ни съседи. Обектът е с национално значение, не може с местни допитвания да се решават проблеми на национално ниво. (Утре в н-ската община ще направят референдум против пенсионната политика на правителството. Отменяме ли я?)", пита Първанов.

В заключение той казва на Борисов, че изборите вече са свършили и е време да се доказват управленски качества и умения. "Гневният изборен патос вече не върши работа."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

296 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Чарли
  #299

  кво се пилиш, нема нищо тука :)

 2. ДА
  #298

  ... Видимо неподготвен беше и премиерът Борисов за разговора с колегата си Владимир Путин ...

 3. future
  #297

  С кметско общински заклинания държава се не управлява.ББ си е новобранец-аматьор от пожарната и надува перки.

 4. заври си го
  #296

  Народе, що си траиш и докато са тез се-се-се-ре пишман полит.комисари като седевчо и пр.е комуноиди -- нищо добро!

 5. Баба Гицка
  #295

  Гоцко пак запя песни за руската мечка! Е-е-х, Гоцко! Укроти се най-сетне... Не се спря туй момче да се изказва неподготвено? Напиши един донос, пък белким кротнеш!

 6. Gen. Augusto Pinochet
  #294

  Mrasen bolshevishki bokluk!

 7. Arhitekt
  #293

  Ami zor za Arda ima...pone 500 mln. zora :)

 8. Грую
  #292

  Парите от АЕЦ-а за "нас".Радиацията - за вас!

 9. Do mislesht balgarin
  #291

  1. ne si mislesht 2. ne si balgarin 3.ne si glasuval za GERB 4. ti si provokator CHERVENA MAIMUNO!

 10. Hiron
  #290

  Е, добре, де, защо не признем, че Първанката е прав. Царският бодигард наистина е гол. Единственото добро в успеха му /засега/ е, че елиминира турците. Това не е малко, но някак си не изчерпва очакванията на тези, които са гласували за него. Дано занапред се представи по-добре. И да не забравя, че вече той е на пангара, а не Станишев...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.