Борисов бил с “две ръце“ за въпросите за референдума, но партньорите го провалили

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов прехвърли върху парламентарните партньори на ГЕРБ вината за отхвърлените два въпроса на президента за референдума.

"Подкрепяхме президента с всички сили за референдума, за съжаление партньорите – не", каза Борисов. Той обясни, че не е имало договорки за гласуването. Премиерът допълни, че е "крайно разочарован" от приемането само на единия въпрос, защото той подкрепял "с две ръце" и трите.

Преди ден от ГЕРБ обясниха, че проблеми с пултовете за гласуване са попречили на депутати от ГЕРБ да гласуват за предложенията на  Росен Плевнелиев за въпросите на референдума тази есен, който ще се проведе заедно с местните избори. Така и въпросите за въвеждане на мажоритарен вот не бяха приета, а остана само въпросът за въвеждане на електронно гласуване. Гласуването бе тълкувано и като удар на ГЕРБ върху президента Плевнелиев.

"Колегите от Реформаторския блок да се научат, че публично е хубаво да говорят, че са много големи демократи, но работата им в парламента е да си седят на столовете. Когато си планират пътуванията, да знаят, че последните седмици се решават най-важните въпроси и трябва да са в залата. Омръзна ми всеки ден да ги натискам да стоят в залата, виждате какво се получава вечер. Изведнъж ГЕРБ е виновна за всичко", каза министър-председателят, цитиран от БНР.

По думите му за ГЕРБ като мажоритарна партия е било идеално да се приеме въпросът за мажоритарния вот, който определи като най-важния от трите. Той допълни, че в пленарна зала "за" са гласували 55 души от партията (с общо 83-ма депутати), а "другите по 5, по 6, по 10, по 3, по 2 и изведнъж претенции все едно са 240".

"Нямам укор към депутатите от ГЕРБ, защото над 55 човека бяха там, другите с по една десета, една втора от депутатите, които са били на ГЕРБ в зала. Оказва се, че партията, която най-много е подкрепила референдума, в същото време е най-виновна. Защо?", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България