Борисов благодари на медиите, които не пуснаха "жълтината" за обвинения в тероризъм ученик

Борисов благодари на медиите, които не пуснаха "жълтината" за обвинения в тероризъм ученик

"Искам да благодаря на медиите, които не се подведоха по жълтината за ученика, задържан за тероризъм в Пловдив". Това каза премиерът Бойко Борисов на посещение в жандармерията, където връчи ключовете на над 300 нови патрулки за полицията в страната. 

"Още от самото начало казах на вътрешния министър да информират медиите, но да не се съобщават подробности за момчето. Самият случай ние можеше и да го скрием, но той е в съда и щеше да се разбере", коментира премиерът, цитиран от в. “24 часа“.

Той посочи, че са били разпространени снимки и видео на бомбите, защото са били много по-мощни и страшни от тази, използвана при атентата в Сарафово. 

В нито един момент обаче МВР не е мислело да индентифицира по някакъв начин ученика, посочи Борисов. Много е лесно, ако отиде един журналист и се разходи за час-два из Пловдив, бързо ще разбере кое е семейството, но искам да благодаря на журналистите, които не го направиха, добави Борисов.

Той посочи, че МВР никога не е било по-добре оборудвано, а новите над 300 патрулки са много по-добри от техниката, с която полицията е разполагала, когато той е бил главен секретар на вътрешното ведомство. 

Ще направим съвременен антитерористичен център, каза Борисов. Добави, че и в момента има подобна институция, в новия обаче щели да работят максимално малко хора и ще е направен по американски и руски модел. 

Автомобилите с мощност от почти 130 конски сили и са оборудвани с най-модерните сини лампи. 

По-късно министърът на образованието Красимир Вълчев заяви във връзка със случая в Пловдив, че "може би е необходимо, за всички ни, да има допълнителни познания, допълнителни обучения, за това как да разпознаваме такива случаи". Той допълни, че "за съжаление в съвременното общество сме изложени на такива рискове, но хубавото е, че в случая родителите са подали сигнала".

"Трябва да се реагира във всеки един случай, всеки, който забележи, трябва да реагира", заяви Вълчев коментира, че "не можем да бъдем всевиждащи, но можем да реагираме на всеки един случай".

Споделяне

Още по темата

Още от България