Борисов благодари на църквата за подкрепата за ваксинацията. Светият синод обаче няма позиция

Борисов благодари на църквата за подкрепата за ваксинацията. Светият синод обаче няма позиция

Благодарност към Българската православна църква за подкрепата по кампанията за ваксиниране срещу Covid изказа днес премиерът Бойко Борисов на среща с Адрианополския епископ Евлогий. Оказва се обаче, че Борисов е изъбрзал, защото Светият синод все още няма официална позиция за ваксинирането. Епископ Тихон, който чакаше в неделя ред за имунизация веднага след здравния министър Костадин Ангелов обяви, че това е негово еднолично решение и "не може да претендира, че представлява цялото духовентво".

Разминаването

"По време на срещата с Адрианополския епископ Евлогий благодарих за подкрепата на Българската православна църква за ваксинационната кампания срещу COVID-19. Ваксината е единственото спасение и се надявам, че все повече българи ще се имунизират", написа премиерът Борисов във фейсбук. Проверка на сайта на Българската православна църква обаче показва, че все още Светият синод няма официална позиция дали подкрепя ваксинацията или я осъжда.

Още в неделя, при старта на ваксинирането здравният министър Костадин Ангелов също посочи, че кампанията се подкрепя от българския патриарх.

"Най-важната новина от днес е подкрепата от Българската православна църква в лицето на викария на патриарх Неофит. Моите благодарности, никога няма да забравим протегнатата ръка. Това, което направи БПЦ, за нас значи много", каза Ангелов.

Оказа се, че инициативата на епископ Тихон, който чакаше ваксинация непосредствено след здравния министър, е било негово лично решение. Тихон предложил на Ангелов да се включи, защото били познати.

"Вечерта му предложих да се имунизирам. Хубав знак, за да видят хората, че духовниците не се скатаваме, а приемаме ваксината като нещо положително. Ваксинацията има малко общо с църквата и религията. Става въпрос за личността на епископ Тихон, който дава един добър пример", разказа той.

На директен въпрос дали Светият синод подкрепя Тихон за това му решение, той обяви - "Не. Коментари не съм имал, не мога да очаквам те да започнат да ме поздравяват или да не го одобряват. Това има малко общо с църквата, с религията. Става дума за личността на един епископ, който дава пример", каза той пред bTV.

"Не мога да претендирам, че представлявам цялото духовенство", допълни той.

Пречиствателна станция за "Рилския манастир"

Скоро ще стартира изграждането на пречиствателната станция за нуждите на Рилския манастир, след като вчера кметът на община Рила Георги Кабзималски оттегли жалбата си срещу проекта, обяви още премиерът Борисов. За целта били осигурени 1,62 млн. лв. 

Той допълни, че с близо 6 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за светата обител. В момента тече и реконструкцията и художествената реставрация на манастира, за която правителството отпусна 600 000 лв. Заради зимния сезон и ниските температури дейностите са прекратени до пролетта.

Споделяне

Още от България