Борисов благодари за победата, обеща да продължи напред

Борисов благодари за победата, обеща да продължи напред

Обявеният за победител на първи тур в София Бойко Борисов благодари на всички, който са го подкрепили за дейността му “през последните седем години”. Така ще продължа и занапред, заяви Борисов, препоръчвайки на социалистическата партия да не се крие зад независимите кандидати, тъй като тя губи изборите.

"Тези местни избори категорично доказаха, че София е десен град и оттук може да тръгне цялата промяна в страната", отбеляза Бойко Борисов.

В същото време водачът на червената листа в столицата Георги Кадиев бе максимално предпазлив, обяснявайки, че не е негова работа “да иска оставки” заради третото място на партията в София. “Мисля, че Бриго Аспарухов беше добър кандидат-кмет, но ако останем на трето място, грешката явно ще бъде в нас”.

Десният кандидат Мартин Заимов, който засега се разминава с балотажа, коментира, че приема като много добър постигнатия в изборната надпревара резултат, предвид отношението на българите към политическата класа. Само около 30% да решават съдбата на София, посочи кандидатът на ДСБ и СДС. Той допълни, че смята, че зад него са застанали наистина демократично настроените хора в София. Той ще изпълнява обещанията си не като кмет, а като част от Общинския съвет в София.

Излязох с реални, честни и искрени обещания и ще ги изпълня следващия път, когато спечеля властта, каза Заимов.  

“Бих помогнал на Бойко Борисов, като негова опозиция и най- много след 18 месеца пак ще се срещнем”, заяви той пред БНР като уточни, че това е срокът за следващите парламентарни избори. Бойко Борисов има характеристиката да дезертира и на парламентарните избори ще абдикира като кмет на София. Борисов не е човек, който решава проблеми, а участва в създаването на една мъглива среда, смята десният кандидат.

Заимов каза още, че не предвижда сериозно бъдеще на партия ГЕРБ, във всички случаи не по-сериозно от това на НДСВ. Той посочи, че разчита на общинските съветници от СДС и ДСБ и допълни, че тези две политически сили са извървели дълъг път, за да стигнат до разбирателство за единното явяване в София и други градове на страната.

Заимов е разположил своето импровизирано изборно студио на шатра извън НДК, където могат да дойдат симпатизанти и граждани. Той каза, че години наред НДК се е оформил като казионно пространство на властта, където хората нямат достъп – изискват се пропуски, акредитации и т.н. Пресконференцията на десния кандидат е в 21 ч.

Претендентът от “Атака” в София Слави Бинев коментира изборите в цялата страна с думите, че хората в България са предпочели да се хранят с обещания, но издигналата го партия ще продължи “да бъде коректив”.

Кандидатът на Демократическата партия Константин Папазов откри проблем за едва двата си процента подкрепа в ниската избирателна активност. Той не смята, че е разсеял гласовете в дясно, защото този му резултат нямало да помогне с нищо на Заимов.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов видя предпоставки за консолидация на партиите в център-дясното пространство по места. Въпреки това обаче Цветанов смята, че ситуацията в страната не е розова. Но на няколко пъти повтори, че партията е издигнала 315 българо-мохамедани и турци в смесените райони, с което можело да се прави пробиви в смесени райони.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?