Борисов блесна в нов запис – как се раздават обществени поръчки

Поредна анонимка от "вътрешен човек" разкрива подробности за частните СРС-та

Борисов блесна в нов запис – как се раздават обществени поръчки

Пет дни преди изборите изтече нов анонимно разпространен запис, в който бившият премиер Бойко Борисов разяснява как се разпределят партийни квоти в общински фирми и как се печелят обществени поръчки от обръчи от фирми. Аудиофайлът е изпратен на платформата за публикуване на документи "Болканлийкс", съобщава сайтът "Биволъ".

Към аудиофайла има обяснителни записки, които не са подписани. Твърди се, че изпратеният звуков фрагмент е част от унищожени специални разузнавателни средства (СРС) след разпореждането за прокурорска проверка в МВР. Посочен е и точен час на унищожаването на оригинала: 29.03 в 04:45 ч. сутринта по разпореждане на Цветан Цветанов, който "изнудил" служителите на СДОТО. За изпратения файл се твърди, че е направен преди унищожаването на пълния запис с подръчни средства и това обяснява лошото качество.

Целият запис бил с дължина около 25 минути. Направен бил на тайно събрание на партийния елит на ГЕРБ в хотел на Валентин Златев в Правец, проведено след местните и президентските избори през есента на 2011 година, се казва в анонимните пояснения.

От аудиозаписа ясно различими са едва няколко изречения на Бойко Борисов, посветени на темата за обществените поръчки.

"Следващото, което... (не се разбира) корупция къде я генерират. Да речем на тая маса сме хора, с които сме спечелили сега изборите. И да речем една фирма, общинска, сядаме и си я разделяме по квоти...", е първата по-разбираема част от обясненията на Бойко Борисов.

Втората е: "Утре има обществена поръчка. Нали така? Примерно ремонт на училища, на пътища, тва купуват се, трамваи, влакове, няма значение... горива, закуски... всичко. Има търг. Тогава [не се разбира] тоя търг е за мойта фирма... Нали, разбирате?"

"От целия разговор става ясно как всички са подслушвани и след това са рекетирани най-вече съответни бизнесмени да субсидират ГЕРБ, за да нямат проблеми. Пояснява се как се назначават партийно "правилни" хора в обществени бордове и структури. Говори се за технологията на организирането на всякакъв тип избори от ГЕРБ и още много други интересни неща", се твърди в пояснителната бележка, цитирана от "Биволъ".

Според подателя "Ц.Ц. и в момента подслушва всички, но няма нито едно СРС с негово участие". В пояснителната бележка е посочена и схема за подслушване, която се осъществява и от частни фирми, които нямат връзка с МВР и ДАНС. Твърди се също, че прочулият се сив Крайслер с антенките на Ивайло Койчев наистина се е използвал за подслушване, като не го използва самият Койчев, а колата е била предоставена за ползване на двама човека: "Мартин и Свилен, които са били обучавани в Банкя за работа с класифицирана информация, въпреки че не са служители никъде".

Преди ден подобно анонимно писмо бе получено на електронна поща на Mediapool. В него са посочени няколко близки до ГЕРБ фирми, както и имена на конкретни хора, които се твърди, че са осъществявали незаконно подслушване. Авторът на информацията съобщава още, че въпросните СРС-та се използват и в момента, както от настоящи, така и от бивши кадри на службите, които са организирани във "външни кръгове и структури".

 

В сряда Mediapool изпрати сигнал до главния прокурор, прилагайки текста на писмото.

Не си спомням такава среща, коментира по-късно в сряда шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод новия запис. Вижте в каква пародия сме днес – задавате ми въпрос за нещо, което някъде e излязло и което е свързано с някакво предполагаемо събитие 2011 година. Моля ви, дайте да говорим сериозни неща, заяви в Русе зам.-председателят на ГЕРБ, цитиран от БГНЕС .

"Всички тези, които нямат политически аргументи, минаха на тази компроматна война. Не ме карайте да коментирам нещо, което нито съм го виждал, нито ме интересува, защото аз знам какво сме правили в ГЕРБ и трябва да ви кажа, че всички тези компромати, които излязоха в последните 20 дни, бяха само и единствено сценарий на политическите партии, които искат да има хаос в държавата", заяви Цветанов.


Той отново каза, че в момента всеки и по всяко време може да си направи някакъв запис. "Ако ние седнем да пием по едно кафе с вас и си говорим, някой може да ни запише. Това означава ли, че има приложено специално разузнавателно средство?", попита реторично Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България