Борисов: Блокадата на гръцката граница е "геноцид"

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов определи блокадите на гръцките фермери по границата с България като "геноцид" и "безобразие" и посочи, че българското правителство няма как да нормализира ситуацията.

"Просто с тези хора вече не знам какво мога да направя повече. 2-3 пъти говоря с техния премиер, с опозицията на Гърция, с председателя на ЕК, с комисарите, с колегите на Европейския съвет. Единственото, което получавам като отговор е: нямаме контрол върху тях. Всичко, което може, сме изказали и колегата казва: извинявай, ама няма контрол. Чувстваме се в абсолютна безизходица", заяви Борисов.

В петък ситуацията по граничните пунктове се нормализира, но гръцките фермери засега не са стигнали до съгласие с правителството в Атина и твърдят, че са готови да продължат блокадите. В отговор България заплаши с контраблокади в туристическия сезон.

"Безобразие и нямам друга квалификация за действията по нашата граница. Всички форми на дипломация - на министри, на полицейски началници, на молби са изчерпани. Дори вчера с това, че те се дърпат, за да минат бежанците и след това затварят пътя за нашия транспорт, нямам логично обяснение. Официалните власти казват, че нямат никакъв контрол, водели преговори, резултатът е затворена граница", заяви Борисов.

По думите му положението в нашата съседка е такова, че няма адекватна реакция.

"ЕК казва: ние какво да направим, това е проблем между две държави. Всички писма до ЕК започват с: безобразието продължава.... Ако смятате, че с още някого трябва да говоря или че още нещо трябва да направим, с радост ще го чуя. Вече няма дори и на кого да се обадиш – обадили сме се по 5-6 пъти. На всички сме се молили", заяви Борисов.

По-рано Бойко Борисов публично каза, че подкрепя контраблокадите на българските шофьори.

Споделяне

Още от България