Борисов: БСП си направи конгрес, за да ни критикува

Изключи вариант за предсрочни избори, тъй като Доган "мирише на джибри"

Снимка: БГНЕС

БСП направиха конгрес, за да говорят срещу мен, което показва големия им страх от ГЕРБ и от възможността за предсрочни избори, защото виждат в каква ситуация са. Това каза пред журналисти в Министерския съвет в неделя премиерът Бойко Борисов по повод приключилия по-рано през деня конгрес на БСП, който преизбра Сергей Станишев за лидер и отново посочи противника си в лицето на ГЕРБ.

Борисов определи конгреса на социалистите като доста забавен. Всички чакахме резултата, но всичко беше предрешено, посочи той. По думите му Първанов е разбрал, че машината за купуване на гласове може лесно да се превърне в машина за купуване на делегати.

 

Премиерът разкритикува БСП за това, че на конгреса си не е направила анализ за загубата на изборите, при положение, че партията е купувала толкова много гласове. Върхът на популизма, според него, е включването на висшия апарат на социалистическата партия в протеста срещу спирането на строежа на АЕЦ "Белене", при положение, че единственият виновник, за да няма АЕЦ "Белене", бил Станишев.

 

Министър-председателят коментира още, че на конгреса не е направен анализ за това какво са вършили коалиционните партньори на БСП през годините.

 

По повод коментара на лидера на ДПС Ахмед Доган в Джебел от предишния ден, че "мирише на предсрочни избори", Борисов заяви, че "то си личеше, че мирише на джибри и аз затова апелирам към нашите приятели, и в център дясно, нашите сестрински партии - и ДСБ, и СДС, и всички останали, първо - да си заявят противника и те в лицето на БСП и ДПС и да станат по-активни, за да не трябва само ние ГЕРБ да стоиме на фронта, да го наречем".

 

Относно недопускането на депутата Цвета Караянчева на празника на Джебел Борисов заяви: "Жалко, че бях на други места, иначе ако знаех, че така ще постъпят, щях да отида в Джебел да видим как няма да дават на избраници на народа, на депутати... Представяте ли си - ние да не допуснем депутат от ДПС на празник. Какви неща ще се говорят за полицейщина, за терор, за липса на демокрация. Как може народен представител да не го пуснете да ви говори и там един миришещ на джибри човек да се разхожда напред назад и да обяснява на какво му мирише”.

 

"На него (Доган – бел. ред.) му се иска да има избори, защото освен ГЕРБ и ДПС, друг не е готов за избори. Доган ме подтиква по този начин да направя предсрочни избори. Станишев се усеща, че не е готов и започва да говори – те, видите ли, ще направят предсрочни избори. Първо - ще си открием магистралите, ще си открием естакадите, ще си направим всичките реформи, които правим, археологията, и догодина имаме избори", заяви Борисов.

 

Според него при избори Синята коалиция няма да може да си наредят листите в момента, ще се скарат. "Атака” в какво състояние е – много тежко. Меглена Кунева не може да излезе, още не си е направила партия, докато я регистрира жената, докато я направи всичко, ще минат месеци - местни структури. БСП са разбити, нищо, че си говорят така, как ще си подредят листите, кой ще е първи и кой втори", обясни още премиерът.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?