Борисов: България няма да участва във военна операция срещу ИД

Можело да помогнем на Франция логистично и с разузнавателни данни. Ще се провярява дали български "Калашников" са стигнали до парижките терористи

България няма да участва във военна операция срещу "Ислямска държава" (ИД), заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък. Изявлението му прозвуча изненадващо, тъй като досега няма решение на НАТО или Европейския съюз за общо участие в Сирия и никой не е искал официално от България или която и да е друга страна да се включи в действията срещу джихадистите.

От обяснението на Борисов се разбра, че с тази декларация цели да предотврати евентуалното превръщане на България в мишена на терористичен удар.

"Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми. Защото, когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна. Ние трябва да си направим ревизия на нашето поведение, говоря на нашето като ЕС, като НАТО дали винаги външната ни политика е адекватна и дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати", коментира Борисов в Благоевград.

В същото време министърът на отбраната Николай Ненчев допусна, че "теоретично бихме могли да участваме в сухопътна операция срещу ИД, но веднага уточни, "до момента не сме водили разговори в този смисъл".

Той добави, че въпросът дали трябва да участваме в подобни операции трябва внимателно да бъде обсъден от правителството и парламента.

Единствено Великобритания може да се присъедини към френските бомбардировки в Сирия

Великобритания е единствената страна в ЕС, която разглежда възможността да се присъедини към бомбардировките на френската авиация в Сирия. Всички останали страни, както изглежда, не са готови да участват директно в атаките срещу "Ислямска държава". Това обаче устройва Франция - третата световна ядрена държава, която иска да си запази пълен контрол над операциите, без необходимост да съгласува всяко решение със съюзниците, пише италианският в. "Коирере дела Сера".

Още

Все още не е ясно каква помощ ще окажем на Франция

Все още няма официално искане към България, след като Париж поиска военна подкрепа от ЕС за мисиите си в Близкия Изток и Африка, каза министър Ненчев.

Ако такова искане постъпи, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме, допълни той.

"Не знам какво очакват от нас, но доколкото разбирам, очакват в позициите, в които са те, в някои международни мисии да бъдат подпомогнати от други страни членки на ЕС, за да могат да се концентрират върху вътрешните си проблеми", добави Ненчев.

По-рано тази седмица по настояване на Франция ЕС задейства за пръв път текста от договора за Общността, според който, ако държава членка е жертва на въоръжена агресия, останалите са длъжни да ѝ помогнат и сътрудничат с всички средства, с които разполагат.

"Чудя се, ако ни зададат конкретни въпроси, как ще постъпим. Досега чл. 42 ал.7 от Договора за ЕС никога не е прилаган и за пръв път се задейства тази процедура. На мен ми се иска това да се случи в рамките на двустранни разговори, не сме водили досега такива", продължи разсъжденията си на глас Николай Ненчев.

По думите му България би могла да предостави логистична и разузнавателна помощ.

"Разполагаме с доста информация, свързана с военното ни разузнаване - считам, че в тази посока биха могли да поискат нещо, биха могли да поискат и експертиза, допълнителни данни за бежанските потоци", каза Ненчев.

Външният министър Даниел Митов също потвърди, че досега не е искано двустранно съдействие от България срещу "Ислямска държава".

"За момента не става дума за военни действия. Те текат от доста дълго време. Знаете, че има международна коалиция срещу ИД, която повече от година нанася удари срещу Сирия. До момента за участие на България не се говори по никакъв начин, но ние сме изпратили въоръжени амуниции на кюрдските въоръжени сили. Това стана преди повече от година", припомни Митов.

Той повтори и тезата си, че няма как ИД ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак без сухопътни операции.

"Нашата теза е, че трябва да бъдат въвлечени държавите от региона“, каза той.

По думите му, Виенският процес дава големи надежди, че може да бъде добра основа за политическо решение. "Саудитска Арабия, Иран и Турция трябва да седнат на една маса, имаше скептицизъм, а в крайна сметка това се случи“, каза той. Според него всяко институционално действие, което осъжда тероризма, е полезно.

Премиерът не знае дали автоматите от парижките атентати са български

Премиерът Бойко Борисов не потвърди информациите, че автоматите "Калашников", използвани при атентатите в Париж, са българско производство.

"Тиражират се много работи. За да се каже, че е български автомат, те трябва да ни пратят автомата тука, за да го изследват нашите експерти. Към този момент такова искане и такава информация нямаме. В последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян, това мога да го кажа със сигурност", посочи Борисов.

Ненчев от своя страна обеща проверка по случая, но отбеляза, че тя щяла да бъде трудна.

"Дори хипотетично да предположим, че са произведени у нас, не бихме могли да носим отговорност за тях", каза Ненчев.

Държавното предприятие "Арсенал" е произвеждала автомати с марката "Калашников" до 1985 година. Шефът на вече частната фирма Николай Ибушев коментира, че за това къде са търгувани по това време, могат да отговорят единствено от "Кинтекс", които са осъществявали продажбите зад граница на оръжие, произведено в България.

"Автоматите, които сега се произвеждат в казанлъшката оръжейна фирма, не носят марката "Калашников", уточни Ибушев пред БНР.

Помолен да коментира публикациите в западно издание, че с оръжие, произведено в неговата фирма, се въоръжава "Ислямска държава", Ибушев каза, че "това са глупости".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?