Борисов: България ще следва стриктно НАТО по темата "Сирия"

Борисов: България ще следва стриктно НАТО по темата "Сирия"

България ще изпълнява стриктно това, което НАТО реши във връзка със Сирия, заяви в сряда премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос каква позиция ще заеме правителството при евентуален военен конфликт между Турция и Сирия.

 

"Има изстреляни снаряди от сирийската страна към Турция и загинали беззащитни хора. Факт е, че самата Сирия се извини на Турция. Какво друго бихме подкрепили ние, освен това, което винаги сме казвали – касапницата в Сирия да спре, братоубийствената война на сирийски граждани да спре, да спре рушенето на една прекрасна държава и в същото време доколкото аз знам Турция няма да влезе да се бие в Сирия", добави министър-председателят.

Той дори коментира шеговито темата, отбелязвайки, че така или иначе, страната ни няма техническата възможност да участва в подобна война.

"България с транспортни хеликоптери не може да ходи да се бие в Сирия. Нашите Кугъри могат да пренасят багаж или хора, ако трябва да закараме десетина души. Позицията на България винаги е била ясна и точна – срещу войната, срещу каквито и да е конфликти, разрешавани с военни действия. На никого войната не е донесла нещо добро", каза още Борисов.


"Когато самата Сирия се извини на Турция за невинните граждани, ние какво трябваше да кажем – не можем да чакаме другите държави да изкажат позиция, а точно обратното. Убеден съм, че когато някой стреля със снаряди и убие невинни хора трябва да бъде заклеймен", заключи премиерът.

Споделяне

Още от България