Борисов: Бюджет 2021 ще е за селата

За големите градове дадохме милиарди, но и в малките населени места живеят хора, сети се премиерът

Снимка: Архив

Акцент в Бюджет 2021 г. ще бъдат малките населени места.

Това заяви във вторник премиерът Бойко Борисов по време на среща с 9-имата нови кмета на ГЕРБ, които бяха избрани на провелите се в неделя частични местни избори в цялата страна.

"За големите градове дадохме милиарди. Но в малките населени места също живеят много хора, има много деца. Където няма детски градини, където няма училища – ще построим. И това не важи само за градовете и селата с кмет на ГЕРБ. Сериозно внимание ще обърнем и на ВиК инфраструктурата. Вече изградихме толкова километри пътища, нови заводи има навсякъде, спортни зали, спортни площадки, пречиствателни станции. Това е начинът да задържим хората у нас", заяви Бойко Борисов.

Преди десетина дни Борисов обеща и законодателни промени в полза на малките населени места, след като кметове на кметства излязоха в мълчалив протест. Кметовете на селата искат да имат повече правомощия, гарантиран дял от общинския бюджет и участие в комисиите за обществени поръчки на своя територия. След като премиерът разпореди на финансовия министър Кирил Ананиев да се срещне с асоциацията на кметовете, Министерството на финансите заяви, че ще съдейства за сформирането на работна група за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. На този етап обаче малките кметства и по-големите общини са в разнобой и няма консенсус за промените.

Борисов припомни и други обещания, които вече е дал за Бюджет 2021, чиято подготовка навлиза във финална фаза. 360 млн. лв. ще бъдат отделени за поредна година за финансиране на последната стъпка от двойното увеличение на учителските заплати спрямо 2017 г. Ще бъде заложена и месечната добавка от 50 лв. за пенсионерите до края на коронапандемията. "В никакъв случай не искаме да ощетяваме хората с по-дълъг трудов стаж. Но в тази тежка и извънредна ситуация всеки човек има нужда от помощ. Над 2 млн. са пенсионерите и ние ще се погрижим за тях", увери Борисов. Сред обещанията на правителството са още запазване на добавката от 1000 лв. за труда на работещите медици на първа линия в борбата с Covid-19, както и увеличение с 30% на парите за заплати в държавните звена, противодействащи на епидемията. Обявен бе и ангажимент за допълнителни 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на университетските преподаватели. 

На фона на всички обещания на правителството за кризисния Бюджет 2021 в понеделник финансовият министър Кирил Ананиев предложи законови промени за разхлабване на дефицита над сегашния таван от 3% от БВП в случай на извънредна обстановка.

Споделяне

Още по темата

Още от България