Борисов чака инструкции от Брюксел за "Южен поток"

Идеята му за газов хъб у нас можело да се реализира заедно с Германия, Франция и който пожелае

Борисов запознава с газовите маршрути представители на ЕНП.

Премиерът Бойко Борисов очаква още в четвъртък отговор от страна на Европейската комисия на въпроса какво да направи България по проекта за газопровода "Южен поток", за който руският президент Владимир Путин обяви на 1 декември, че се прекратява, защото България не дава разрешителни за строежа, но в същото време все още страната ни няма официално уведомление за това решение.

Борисов е в Брюксел за участие в заседанията на държавните и правителствените ръководители от Европейската народна партия и на Европейския съвет и преди началото им каза ,че очаква яснота от страна на Еврокомисията по "Южен поток". На същото се надяваше той е при срещите си в Брюксел точно преди две седмици, но единственото, което получи, бе коментара на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че не приема България да бъде шантажирана с "Южен поток".

"Какво да правим по "Южен поток"? Имаме двустранно споразумение, ратифицирано от парламента. Имаме ангажименти по него. Спрели сме ги като прогнозируем европейски партньор, но от тук нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не може да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари", коментира Борисов пред журналисти в четвъртък.

По думите му, всички много сериозно гледат на проблема в България и разбират, че сме поставени в много неизгодна ситуация - от една страна енергийна зависимост, най-скъпа цена на газа, а в същото време арбитражи за стотици милиони. Според Борисов една година била проспана за "Южен поток". За съжаление само от 20 дни съм премиер, всичко това щеше да бъде решено, ако не ни бяха свалили по брутален начин, допълни той.

Инструкциите от Брюксел се чакат преди насрочения за следващия ден телефонен разговор между министрите на енергетиката на България и Русия Теменужка Петкова и Александър Новак, поискан от наша страна за обсъждане на съдбата на "Южен поток". Очакванията са София да се опита да убеди Москва да не спира "Южен поток" и да подкрепи идеята на Борисов да се построи с европейско финансиране газов хъб край Варна, в който да постъпват руските доставки по дъното на Черно море.

Борисов обясни, че идеята му за разпределителен газов център у нас може да бъде осъществена по инвестиционния план "Юнкер" заедно с Германия, Франция и "който пожелае". Страната ни вече е изпратила своите предложения за финансиране то плана "Юнкер", каза премиерът, според когото "с Румъния имаме много големи възможности, надявам се заедно да подготвим нещо интересно.

Премиерът разказа, че в ЕНП внимателно разгледали картите не само за газовия хъб, но и възобновяването на трасето на газопровода "Набуко-Запад". Картите с газовите коридори канцлерът Ангела Меркел ги носи със себе си и ги показва на всички, които знаят какъв голям проблем има пред нас с този газов коридор и другите арбитражи, обясни Борисов.

В същото време обаче руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че Москва не включва вече България в газовите си инфраструктури проекти. Той индиректно даде знак, че надали Москва ще подкрепи идеята на Борисов за газов хъб край Варна, който да приема газа от "Южен поток", и че Турция ще продължи да е предпочитаният от Русия партньор.

По време на годишната си "голяма" пресконференция в четвъртък, която е десетата му на този пост, Владимир Путин обяви, че от Европа зависи строежът на анонсирания от него на 1 декември газов хъб на турско-гръцката граница, с който да завършва алтернативния на "Южен поток" газопровод през Турция, който ще се нарича "Турски поток".

"Възможен ли е т.нар. европейски хъб на границата на Турция и Гърция – това не зависи от нас, а от европейските партньори. Искат ли те да имат устойчиви, гарантирани, абсолютно понятни доставки от Русия, енергоресурси, от които те така се нуждаят, без транзитни рискове? Чудесно, тогава може през Гърция да излезем в Македония и нататък да отиваме в Сърбия и може отново да стигнем до "Баумгартен" в Австрия. Ако не искат – няма. Въпросът е в това, че по-надеждни и по-евтини доставки няма и близка перспектива не се предвиждат", каза Путин, цитиран от РИА Новости.

"Що се отнася до Турция – там икономиката расте, сега партньорите ни поставят въпроса за увеличаване на доставките за вътрешния пазар, има всички договорености. Какво, да отказваме ли? Имаме всички договорености с тях, свързани с ценовата формула, с графика на доставките. Ние знаем техните потребности, ние ще им продадем каквото им трябва", допълни руският президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес