Борисов чака от Първанов помощ за предсрочни избори

Борисов чака от Първанов помощ за предсрочни избори

Часове след като официално му бе призната победа на изборите за Европейски парламент - първите, на които се явява новата му партия ГЕРБ, дефинираща се като дясна - Бойко Борисов започна да търси помощници от ляво за предизвикване на предсрочни парламентарни избори. На първо време видя такива в лицето на президента Георги Първанов и неговия съветник Божидар Димитров, който е социалист, подкрепящ ГЕРБ.

“В БСП има отговорни хора, които не искат партията им и държавата да се срине, защото после не 8, а 18 години няма да дойдат на власт”, заяви Борисов и посочи на първо място като “такъв човек” именно Първанов.

Бившият главен секретар на МВР обаче категорично отрече слуховете, че работи или е склонен да работи в един отбор със социалистите. “Аз съм от “Левски”, но това не ми пречи да харесвам, примерно левия бек на ЦСКА и това не значи, че съм от ЦСКА. Ние сме от два различни отбора”, обясни Борисов.

Според него парламентарните избори трябва да се проведат през септември заедно с местните, за да не “троши още държавна пара”. Според него тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС неизбежно ще се разпадне през март 2008 г., но тогава това ще е безсмислено.

“Толкова смешни хора да управляват толкова дълго е смешно. След зимата да вземеш вече обран бостан няма смисъл, защото те сега обират и най-малките любенички”, метафорично описа ситуацията с държавата и властта столичният кмет на първата си пресконференция след изборите.

Преди това пред БНТ той посочи: “Предсрочни избори ще има въпреки категоричната заявка на тройната коалиция, че няма да има. И те ще дойдат, не защото ние ще ги предизвикаме, те сами ще си ги направят - със скандалите и в корупцията, която са замесени. Ако не, ще дойдат операции отвън и те ще го изискат това да бъде направено рано или късно и тогава вече г-н Овчаров и останалите ще повлекат цялото ръководство на партията и няма да имат печеливш ход”.

По думите му ГЕРБ е “измил очите на българите”, като не е допуснал ДПС да спечели вота. “Заради това днес ходите с вдигнати глави”, каза той на пресконференцията.

Партия ГЕРБ е спечелила 21.69 на сто или реално подадени 419 301 гласа. БСП се класира втора с 21.41% или 414 050 гласа. ДПС са трети с 20.26% или 391 711 гласа. Трите партии, разликата между които е минимална, ще изпратят в ЕП по петима депутати.

Борисов отново се върна на конфуза от изборната нощ на 20 май, когато ДПС, което според социологическите прогнози излизаше първо в класацията, отстъпи великодушно на втората сила БСП правото на първа пресконференция. Поради тази причина водачът на ГЕРБ напусна възмутено НДК и се отказа от правото на пресконференция.

Станишев “прие подаянието на Доган” за втори път, след като през 2005 г. стоя сам в парламентарната зала и чакаше правителствения мандат на Доган, обясни в понеделник Борисов.

Според него Доган е спечелил в смесените райони с “купуване на гласове” и “това е безспорно”. Обясни, че ромските лидери са идвали и му предлагали гласове срещу пари, но той отказал.

Борисов поздрави националистите от “Атака” за изборния им резултат, но допълни, че между тях не може да има коалиция. “Ние тичаме в две паралелни платна и между нас няма допир. ГЕРБ е проект с евроатлантическа ориентация”, заяви Борисов.   

Всеяден съм, искам извинение

Във видимо добро настроение, Бойко Борисов отдели доста време да отговаря на нападките на премиера Сергей Станишев от изборната нощ. По повод твърдението, че ГЕРБ е всеядна партия, столичният кмет отговори, че “яде наистина много и то вечер”, което е порок.

Отрече кампанията му да е била изградена върху компромати. По думите му скандалите в държавата са създадени от сблъсъка на “обръчите и обръченцата” на БСП и ДПС. В същото време Борисов обвини Румен Овчаров, че му е пуснал компромата със статията в “Конгрешънъл куотърли”.

“БСП разсипаха маса народни пари, то не беше Тото Кутуньо, то не беше Азис, тяхната кампания бе един непрекъснат концерт. Да ги бяха дали на пенсионерите, които окрадоха. Ние заложихме на разяснителната кампания”, каза неформалният лидер на ГЕРБ

Национална идея

В понеделник Борисов формулира и националната кауза на България. Според него жизнено важно е българите да не са последни по доходи в ЕС и да бъде реформирана съдебната система.

“Трябва да бъде направена такава съдебна система, която да върне вярата на българите в справедливостта”, обяви той и лансира идеята окръжните прокурори и съдии да се избират пряко от народа.

Кметът заяви, че проектът “ГЕРБ” ще расте, защото СДС и ДСБ започват да освобождават хора, които не искат да гласуват за тройната коалиция и искат да виждат нейна алтернатива.

“Българите умеят да разпознават правилните неща, разпознават фалшивите екшън герои, разпознават побойниците и разпознават тези, които им дават добрите послания, а те са начело при нас”, обясни Борисов успеха на ГЕРБ в понеделник сутринта пред БНТ.

Споделяне

Още от България